Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Посланикът на Куба у нас се срещна с ръководителите на областта и общината, както и със сливенската общественост

13 март 2009 09:28,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1110
куба- 1

„Радвам се че имам възможност да посетя Сливенска област и да се запозная с областния управител и неговия екип, което е поредната стъпка към укрепване на отношенията между нашите две страни.” Това заяви днес извънредният пълномощен посланик на Република Куба у нас Херардо Суарес Алварес по време на срещата си с областния управител Христина Чолакова и останалите членове на ръководството на Областна администрация – Сливен. Негово превъзходителство бе на опознавателно посещение в Сливен заедно със съпругата си Ана Глория, председателя на Асоциацията за приятелство България-Куба Станка Шопова, зам.-председателя Тамара Такова и сътрудници от посолството и асоциацията.

По време на срещата г-жа Чолакова направи презентация на Сливенска област. Гостът от своя страна също разказа за постиженията на своята страна в различни сфери на обществения живот. Той сподели уверението си, че двете страни имат големи възможности да си сътрудничат в редица сфери като икономика, туризъм и енергетика. „България е член на Европейския съюз, с което за нея се откриват европейските пазари, но пък Куба може да бъде мост към потенциални пазари в Латинска Америка”, каза г-н Алварес. Той припомни, че голяма част от язовирите в Куба са строени от български инженери и изрази намерението на страната си отново да потърси български специалисти за тяхното обновяване, както и за строителството на малки ВЕЦ-ове.

Гостът отбеляза, че от две години в Куба се забелязва увеличение на броя на българските туристи, както и на български инвестиции. България също е атрактивна туристическа дестинация за Куба. Според кубинския посланик социалното обслужване, социалното осигуряване и работата с младите хора са другите възможни области за обмяна на опит, както и здравеопазването, образованието и биотехнологиите.

„Една от целите на посещението ни в Сливен е укрепването на сливенския филиал на Асоциацията за приятелство с Куба, който след дълги години прекъсване отново възобнови дейността си в края на миналата година”, сподели по време на срещата председателят на асоциацията Станка Шопова.

Кубинският посланик и придружаващите го имаха среща и със заместник кмета на община Сливен Радост Костова, след което разгледаха експозициите на Регионалния исторически музей в Сливен.

Вълнуваща и сърдечна беше и срещата на г-н Алварес и със сливенската общественост, която се състоя следобяд в залата на Областна администрация - Сливен. Тя отново показа желанието и на двете страни да продължат работата за възстановяване на дружеските отношения между България и Куба. Ученици от Хуманитарна гимназия „Д. Дамянов”, изучаващи испански език, изненадаха госта с кратък рецитал от стихове на българска поетеса, живееща в Испания.

Снимки

куба-2