Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мария Габриел, ГЕРБ: Европейска комисия уверява, че е приела мерки за здравето на пчелите във връзка с пестицидите

30 август 2012 13:24, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1928
Мария Габриел

Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел депозира в Еврокомисията въпрос относно неправомерното пръскане на селскостопанската продукция с отровни препарати, допринасящи за смъртността на пчелите - според българските пчелари през последната година смъртността на пчелите е изключително висока. Мария Габриел напомня, че пчелите имат изключително важно значение за запазване на биоразнообразието: 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа са зависими от пчелното опрашване.

„Европейското пчеларство обаче e изправено пред редица затруднения и проблеми, като най-сериозният от тях е свързан със загубата на пчелни семейства. До голяма степен това е свързано с неправомерното пръскане с некачествени и силно отровни препарати на селскостопанските култури и овошките. На 23-ти май Европейският орган за безопасност на храните публикува своето становище за това как следва да се оценява рискът от пестицидите за пчелите. Според доклада на ЕОБХ въвеждането на системните пестициди в началото на 1990-те години представлява заплаха за пчелите, която съществуващите тестове не могат да оценят адекватно.”, алармира българският евродепутат от ГЕРБ. В този контекст Мария Габриел постави няколко важни въпроса: каква е политиката на ЕС по отношение на неправомерното пръскане на селскостопанските култури с отровни препарати; какви мерки е предприела ЕК това да не засяга пчеларския сектор и да не допринася за смъртността на пчелите; съществува ли в рамките на ЕС законодателство, което да регламентира пръскането с препарати, и предвижда ли се неговата промяна, така че подобни лоши практики да бъдат предотвратени; ще бъде ли спряно използването на системни пестициди, докато те не бъдат напълно и отново оценени.

В отговора си Европейската комисия уверява българската евродепутатка

от ГЕРБ, че е приела редица мерки, свързани със здравето на пчелите,

и по-конкретно във връзка с пестицидите. В Регламент от 2009 са установени ясни и строги разпоредби за разрешаването и условията на употреба на продуктите за растителна защита, а по нарочен проект се провежда разследване на многобройните фактори, които могат да причинят здравословни проблеми при пчелите. В проекта се изследват различните комбинации от паразити, патогени, вируси и хронично сублетално излагане на пестициди, включително неоникотиноиди.

Комисията посочва, че неотдавна е започнала пълен преглед на неоникотиноидните инсектициди, като на този етап не се предвижда да се предприемат мерки за тяхното одобрение преди окончателното приключване на прегледа. От институцията уточняват, че засега в Еврокомисията не е получена информация за незаконни продукти в България, които биха могли да причиняват смъртност при пчелите.