Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министерството на държавната администрация започва през април проверки по закона за транслитерация

24 март 2009 13:10,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 973

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев изпрати писма до областните управители и кметовете на общини в страната, с които им съобщава, че е приет и обнародван Закона за транслитерацията. Той установява правилата за транслитерацията, които осигуряват еднозначно изписване с латински букви на български географски имена, имена на исторически личности, културни реалии, както и термини с български произход в съответната научна област.

Основна цел на този закон е да се утвърди ясна и еднозначна система от правила за транслитерация и да се премахне хаосът в изписването на латиница на българските населени места и други географски и културно-исторически обекти по карти, табели, сайтове и др. Правилата за транслитерация, определени в този закон, бяха изработени по проекта „Разбираема България” на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Института за български език при БАН. Те са задължителни за органите на изпълнителната власт и тяхната администрация, за администрацията на другите органи на държавна власт, предвидени в Конституцията, за всички юридически и физически лица, които извършват и ползват транслитерация на тези наименования. Правилата за транслитерация са задължителни когато като добавка в наименованието на юридическото лице са включени географско име, име на историческа личност или културна реалия; когато марката като знак, който отличава стоките или услугите на едно лице от тези на други лица, включва имената на исторически личности; задължителни са и за географските означения по чл. 51 от Закона за марките и географските означения.

Контролът по изпълнението на закона е възложен на министъра на държавната администрация и административната реформа и овластени от него длъжностни лица. В тази връзка министър Василев препоръчва на областните управители и кметовете на общини да се запознаят детайлно със закона и с правилата за транслитерация и да предприемат в своите администрации съответните мерки за привеждането в съответствие с приетата система на надписите върху табели, карти, информационни материали, сайтове и пр., там, където е използвано изписване с латински букви на български географски имена, имена на исторически личности и културни реалии.

От средата на април т.г. екип на МДААР ще започне проверки по изпълнението на закона в администрациите в цялата страна. При констатирани нарушения ще бъдат издавани задължителни предписания и ще се налагат глоби, в случай че те не бъдат изпълнени в срок.

Справка за правилното изписване на латиница може да бъде направена в компютърната система за транслитериране, създадена по проект „Разбираема България”. Софтуерът предлага коректно изписване на българските собствени имена с кирилски и латински букви и е достъпен за всички на интернет сайта на МДААР на адрес: http://transliteration.mdaar.government.bg. Екипът на министерството е готов безплатно да консултира всички областни и общински администрации за правилното изписване в сайтове и върху всякакви табели на собствени имена според правилата за транслитерация.

 

В Закона за транслитерация са предвидени административно-наказателни разпоредби като например следните:

- Длъжностно лице, което не изпълни задълженията си по този закон и предписанията на длъжностните лица по чл. 10, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 100 до 400 лв.

- На юридическо лице, което не изпълни задълженията си по този закон и предписанията на длъжностните лица по чл. 10, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага имуществена санкция от 500 до 1200 лв.

- Физическо лице, което не изпълни задълженията си по този закон и предписанията на длъжностните лица по чл. 10, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 100 до 300 лв.