Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Комисия провери потенциално опасни водни обекти и речни корита в област Сливен

24 март 2009 13:14,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1038
Сливен-1

Специализирана комисия, назначена от областния управител Христина Чолакова в изпълнение на указания на министъра на извънредните ситуации, извърши проверка на всички потенциално опасни водни обекти и речни корита на територията на област Сливен. Участваха представители на четирите общини, териториална дирекция „Гражданска защита”, РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция Пловдив – клон Сливен, Басейнова дирекция Варна – сектор Бургас, РД по хидромелиорации и „Напоителни системи” ЕАД. Комисията имаше за задача да извърши обследване на техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните русла в областта, да осъществи контрол по осигуряване на проводимостта и почистване на реките извън населените места, както и на нерегламентираната дейност в заливаемите зони на речните корита извън населените места, да извърши контрол по депониране на строителни отпадъци при строителството на автомагистрали за предотвратяване и намаляване на риска от вредното въздействие на водите и провокиране на свлачищни процеси.

Установено бе, че до голяма степен не са спазени направените препоръки и указания след проверките през 2007 и 2008г. Изводите на комисията са, че е необходимо почистване на речните корита в рисковите участъци извън регулацията на населените места от наносни материали, дървесна и храстова растителност, изграждане на корекции на реките в определени участъци в и извън населените места, в това число и изграждане на защитни диги, както и да се предприемат мерки от общинските администрации за почистване на речните корита в населените места от битови и строителни отпадъци. Комисията констатира множество нерегламентирани сметища в коритата на реките в населените места и извън тях. Необходимо е да се премахнат стопанските постройки изградени в заливаемите зони на реките и да се предприемат мерки от общинските администрации за недопускането им. Във връзка с констатираното състояние на язовирните стени на яз. „Горно Александрово” и „Злати войвода” 1,2,3 и 4, които са каскадно свързани, Община Сливен трябва да предприеме действия по изпълнение на чл.141 ал. 1 от Закона за водите, спазвайки Наредба № 13 от 29.01.2004 г. за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. Необходимо е почистване на каналите и деретата, елементи от водностопанската система, от блатна и храстова растителност и битови отпадъци. Извън регулацията на населените места тези водни обекти се стопанисват и експлоатират от „Напоителни системи” ЕАД – клон Сливен, а в чертите на населените места задълженията за поддържане на нормалната им проводимост е на общините.

Общинските администрации на територията на Сливенска област не изпълняват задълженията си, регламентирани в Наредба № 13 за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, сочат още изводите от проверката.

На база направеното обследване комисията набеляза приоритетните проблеми по общини и реши: До 30 юни т.г. кметовете на общините в областта трябва да предприемат действия по спазване на задълженията за водене на регистър на язовирните стени и съоръженията към тях, публична общинска собственост с всички произтичащи от това задължения; В срок до 30 април т.г. те трябва да предприемат действия за изпълнение на препоръчаните от комисията незабавни мерки по отношение на посочените в протокола потенциално опасни водни обекти; До 30 юли т.г. кметовете на общини трябва да ликвидират нерегламентираните сметища в коритата на реките и да почистят речните корита в границите на населените места. Тъй като естествените крайречни гори по р.”Тунджа”, р.”Луда Камчия”, р.”Беленска”, р.”Камчия”, р.”Котлешница”, реките през селата Катунище, Ичера, Нейково, Раково, Градец и всички високопланински реки на територията на Котленска планина, Сливенска планина и Твърдишка планина, са приоритетно местообитание, защитено от ЗБР и европейската директива за местообитанията 92/43, те попадат в зони, част от мрежата Натура 2000. Затова комисията препоръчва при ваденето на паднали дървета, дънери, клони и строителни отпадъци от речните корита да се избягва от края на март до края на юли, когато е размножителният период на редките видове птици.

„Напоителни системи” ЕАД - Сливен трябва да вземе мерки за поддържане на каналите в изправност и с оглед правомощията си да контролира изпълнението на предписанията на комисията. Кметовете на общини и ръководителите на институции в 10-дневен срок след изтичане на указаните по-горе срокове трябва да уведомят областния управител за изпълнение на направените предписания.

Снимки

Сливен - 2Котел-1Котел-2Твърдица-1