Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се първо заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси

25 март 2009 17:48,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1751
етноси - 1

Областният управител Христина Чолакова председателства днес първото за 2009г. заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси. В началото Илко Йорданов – експерт от Институт „Отворено общество” – София, представи платформата за създаване на проекти „Структурните фондове на ЕС като средство за равноправна интеграция на ромите в българското общество”. Той сподели, че като новоприсъединила се към ЕС страна все още не разполагаме с достатъчен ресурс за използване на средствата по Структурните фондове и предложи готовността на Отворено общество за безвъзмездно консултиране на проектни идеи във всички сектори на развитие, включени в оперативните програми и в Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в България. Г-н Йорданов представи общите условия за участие на общини, НПО и бизнес организации от област Сливен, желаещи да получат безвъзмездна консултантска помощ при подготовка на проекти за интеграция на ромите.

Д-р Стефан Панайотов – председател на фондация „Здравето на ромите”, представи програма „Подобряване на контрола на туберколозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберколоза и малария. Тя стартира м.г. с основната цел да се ограничи разпространението на туберколоза в страната чрез адекватен надзор и своевременно откриване на заболяването.

„Заболеваемостта от туберколоза в Сливенска област за 2008г. е висока – 44,28 на 100 хиляди души, и трябва да направим всичко възможно за овладеем това положение”, каза д-р Мима Димитрова - изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Сливен. Тя отбеляза, че най-големия проблем е издирването на болните и контактните сред ромската общност и призова представителите на общините и отговорните институции за активно съдействие. Във връзка със Световния ден за борба с туберколозата д-р Димитрова информира членовете на ОССЕДВ, че до края на тази седмица в белодробната болница се извършват безплатни консултации и прегледи за туберколоза.

Жулиета Николова – програмен директор на Регионален център за икономическо развитие – Сливен, представи проект „Подобряване на условията на живот на ромите в България чрез инфраструктурни проекти”, финансиран от Институт „Отворено общество” – Будапеща. По него могат да кандидатстват общините – самостоятелно или в партньорство с неправителствени организации. Проектът е едногодишен с възможности за продължаване и за допълнително безвъзмездно консултиране. Проектите ще могат да се подават до 29 май т.г., като приоритет ще имат общини с разработена стратегия за интеграция на ромите.

Зам.-областният управител Фатме Мустафова представи възможностите, които Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в Република България дава на общините да кандидатстват с предложение за финансиране пред МРРБ за изработване на ПУП за териториите на квартали или малки населени места с преобладаващо ромско население. Изнесена беше иинформация за готовността на общините да кандидатстват с проекти пред МРРБ до края на м. май т.г. Единствено община Сливен е подготвила и изпратила свое техническо задание за кв. „Комлука”. Останалите общини в областта все още нямат изготвени кадастрални карти.

Снимки

етноси - 2етноси - 3