Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Марин Кавръков бе удостоен с почетен плакет на юбилейния концерт на НФА „Българе”

03 октомври 2012 12:18,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1160
НФА Българе

На 1 октомври 2012 година емблематичният Национален фолклорен ансамбъл „Българе” отпразнува 10-годишнината от създаването си. Юбилеят бе отбелязан с пищна програма, която танцьорите и солистите на ансамбъла подариха на столичани. От 19 часа на площада пред НДК те представиха най-доброто от своя богат репертоар, завладявайки многохилядното множество с богата палитра от автентични български багри и ритми. Юбилярите почерпиха с отлежало вино своите гости на площада, а детската публика – с позабравени лакомства. Всенародната веселба, продължила повече от три часа, бе поредното доказателство за високия професионализъм и неподправен патриотизъм, с които „Българе” вече 10 години печелят съмишленици и приятели. В основата на днешния успех на „Българе” е любовта на един младеж от Шумен към автентичния български фолклор. Името му е Христо Димитров и току-що е завършил специалност „Хореографска режисура” в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. „Още от миналия век носех в себе си тази идея!” - обича да се шегува създателят и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Британският гражданин Ян Чарлз Андерсон прегръща идеята на Христо Димитров за създаване на елитен професионален ансамбъл от фолклорни изпълнители и финансира създаването на проекта. Не се отказва дори когато сметките сочат, че ще са нужни десеторно повече инвестиции. „Булгериън продакшън” създава „Българе” - първия частен професионален фолклорен ансамбъл у нас.

На 1 октомври 2002 г. преди точно десет години в София Христо и сестра му Елена, негов верен съратник за осъществяването на идеята, събират за първа репетиция 20 танцьори: професионалисти, ученици от хореографското училище и просто любители. Само след шест месеца всеотдайни репетиции трудът им е подобаващо възнаграден и на 3 април 2003 г. в препълнената Зала 1 на НДК над 5 хиляди просълзени от възторг зрители дълго аплодират своите нови любимци и техния дебютен танцов спектакъл „Това е България”. За НФА „Българе” започва триумфално шествие по родните и световни сцени, за да се превърне той в една от културните визитки на страната ни. Нещата определено са по-специални, когато имаш два рождени дни!

Днес, десет го¬ди¬ни след първата си обща репетиция, ан¬самбъл “Бъл¬га¬ре” иг¬рае пред публи¬ка три свои спек¬та¬къ¬ла, ко¬ренно различни един от друг. “Това е Бъл¬га¬рия” разк¬ри¬ва красо¬та¬та на българс¬ки¬те танци. Историческият “Бъл¬га¬рия през ве¬ко¬ве¬те” /с премиера през юни 2006 г./ по¬казва цяла¬та ис¬то¬рия на една от най-старите ев¬ро¬пейски държа¬ви. Музикално-танцовият “Албе¬на” /с премиера през май 2007г./ е апотеоз на българка¬та и българс¬ка¬та фолк¬лорна пе¬сен. В представле¬ния¬та учас¬тват всичките 70 танцьори и со¬листи на професионалната трупа - ак¬тьори, ба¬летисти, певци, му¬зи¬канти и др. През юли 2008 година е премиерата на собствения спектакъл на стилното попълнение в “Булгериън продакшън” - вокалното трио тенори “Уникалните гласове”, а от есента на 2009-а към голямото артистично семейство се присъединява и атрактивното дамско трио „Сопрано”. През 2004 г. е създадена Фондация „Българе”, а през 2005-а е учредено националното движение „Второ Българско Възраждане”. От 2008 година „Българе” е домакин на международния Фестивал на фолклорната носия в Жеравна, чието пето издание се състоя преди повече от месец.

Специален гост на празника на ансамбъл „Българе” бе областният управител на Сливен Марин Кавръков, който поднесе диплом и почетен знак на Христо Димитров за заслугите му за популяризиране и опазване на културата, традициите и фолклора в Сливенска област и за организирането на ежегодния фестивал на носията в Жеравна. От своя страна Христо Димитров удостои г-н Кавръков с почетен плакет и му изказа своята дълбока признателност и благодарност за всичко, което е направил през годините като приятел на „Българе” и на фестивала, изтъквайки, че благодарение на него и тази година над десет хиляди души в носии са изпитали удоволствието да се пренесат векове назад със „Скок във времето”.

Снимки

НФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА БългареНФА Българе