Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Международният ден на белия бастун бе отбелязан с откриване на изложба на незрящи творци в галерия „Май”

15 октомври 2012 17:43,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1001
Изложба на незрящи творци

Областният управител на Сливен Марин Кавръков уважи празника на незрящите хора в Сливен, като посети днес откриването на тяхната изложба в галерия „Май”. Г-н Кавръков увери присъстващите, че винаги както досега могат да продължават да разчитат на неговото съдействие и подкрепа. Областният управител получи плакет и благодарствена грамота по случай двата юбилея – 70 години от създаването на Организацията на слепите в Сливен, която в момента е най-старата в страната след закриването на структурата в столицата, това разкри Васил Долапчиев – председател на Съюза на слепите в България. Другият юбилей е 20 години от откриването на Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи в Сливен.

Проявите за празника започнаха с откриване на изложба „Социално включване и помощни технически средства за незрящи”, която бе открита от директорът на центъра Пепа Димова. В изложбата са представени различни помощни технически средства, които подпомагат хората с увредена зрение да живеят нормален живот. Това са и говорящи часовници и специални програми за разчитане на книги и говорящи етикети. Програмата продължава на 16 октомври с откриването на Националната конференция „Развитието на социалните услуги за незрящи в България”, а в 17:00 часа в залата на читалище „Зора” е тържественият концерт с участието на незрящи изпълнители. В Сливенска и Ямболска област в организацията на слепите членуват над 1200 души. Най – много са те в Сливен, над 500. В Ямбол са 400, в Нова Загора 150, 100 души с проблеми в зрението има в Елхово и 70 в Котел, съобщи днес Тодор Радев, председател на организацията на слепите в града. Седмицата започва с Ден на отворените врати в Центъра за рехабилитация. В програмата на общината за празника на града – Димитровден, също бяха включени прояви, ангажиращи хората с увреждания, които Сливен домакинства - държавни първенства по бадминтон и тенис на маса. Кметът Кольо Милев, неговият заместник Иван Славов и общински съветници също присъстваха на откриването на изложбата в галерия „Май”.

Снимки

Изложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творциИзложба на незрящи творци