Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проверки на инспекцията по труда в Сливен и Ямбол

02 ноември 2012 10:27,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1236

В Областна администрация – Сливен постъпи информация от Ирена Иванова – директор на Д „ИТ” в Сливен относно проверките, извършени от инспекцията по труда на територията на областите Сливен и Ямбол.

За периода от 26.09.2012г. до 30.10.2012г. Дирекция „Инспекция по труда” Сливен, Отдел Сливен и Отдел Ямбол реализира 274 проверки в изпълнение на един от приоритетите в контролната дейност, а именно – контрол върху законността на трудовите правоотношения, заплащането на труда и работното време. 19 бр. от проверките са реализирани съвместно с представители на други контролни органи.

Констатирани са общо 1086 бр. нарушения, като голяма част от тях се отнасят до констатирани нарушения по безопасността. Установен е 1 случай на наемане на работа без учредено трудово правоотношение, за което е съставен акт за административно нарушение и 2 случая на допускане на работник или служител до работа преди да му бъде предоставена справка за заверен трудов договор в ТД на НАП. Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави необходимите документи.

За констатираните нарушения са дадени 1041 бр. задължителни за изпълнение предписания на работодателите. Съставени са 55 бр. актове за установени административни нарушения.

Поради пряко застрашаване на здравето и безопасността на работещите е предприета мярката спиране от експлоатация на 7 броя машини, съоръжения и участъци. Отстранени са от работа 7 работника – заварчици, които са без необходимата квалификационна група по електробезопасност.

През оказания период в Дирекция „Инспекция по труда” Сливен не са постъпвали искания за издаване на разрешителни за работа на непълнолетни лица.

През оказания период са постъпили 58 броя искания и сигнали от граждани.

През периода 01.10.2012г. до 30.11.2012г. се провежда Европейска кампания за инспектирането на психосоциалните фактори на работната среда. Проверките са съсредоточени в отрасли:хуманно здравеопазване и медико – социални грижи и транспорт. Обхватът на кампанията е: Оценка на психосоциалните рискове. Стресът на работното място е често посочван като основен проблем на работодателите, работещи в сферата на здравеопазването или социалните услуги. Професиите в областта на медицинските и социалните грижи и транспорта, са свързани с носене на отговорност за други хора. Целта на кампанията е, чрез инспектиране да се обърне специално внимание на психосоциалните рискове в работната среда. Проверките целят, както постигане на по-качествено оценяване на психосоциалния риск, така и провеждане на разговори с работодатели и работещи по време на проверките Работодателят би следвало да изследва психисоциалните фактори на работната среда и да оцени и документира всеки установен риск. Следва да бъдат оценени източниците на риск, свързани с работното място. До момента са проверени 20бр. обекта от горепосочените отрасли. Проверките се провеждат тематично, т.е. изискват се документи свързани с оценката на риска и предприетите мерки, относно съществуващия риск на работното място. На база на преценката и оценката на риска, е възможно да се прецени кои рискове са най-значими. Някои рискове могат да бъдат избегнати с предприемането на конкретни мерки от работодателя, който познава най - добре процеса на работа. Други рискове са трудни за избягване, но може да се въздейства върху степента на риска и тежестта на вредата от него. Способността да се справяш със ситуацията е важна част от цялостния процес при стреса.

Проверките до момента са приключили с издаване на индивидуален административен акт, в който са дадени задължителни предписания със съответните срокове за изпълнение.