Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Марин Кавръков откри изложбата на Николай Султанов в галерия „Май”

02 ноември 2012 12:36,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1101
Изложба на Султанов

В Деня на народните будители в Сливен беше открита изложба на Николай Султанов, която бе представена от директорът на музея Георги Кюпчуков. Официални гости на събитието бяха областният управител Марин Кавръков и заместник-кметът Иван Славов. Изложбата е организирана със съдействието на община Сливен, Художествена галерия „Д. Добрович” и Регионалния исторически музей.

„Този ден е знаков за всички нас. Едва ли има по-подходяща изложба за отбелязването на този празник. От изложбата ни гледат бащите на нацията, на духовните будители, просветители и тези, които са оставили костите си по нашите и чужди земи. Чест е за автора, че е пресъздал тези образи. Надявам се те да намерят своето място в градската среда”, изтъкна областния управител като послание към всички.

Николай Султанов представя на изложбата си 36 творби, от които 23 барелефа, 5 шаржа 8 глави и бюстове. От всичките 36 творби само 2 работи не са на сливенци. На етикетите на всички творби има пояснителни текстове. Изложбата и творбите в нея, наред с художествените си достойнства има и образователно значение. Изложбата е едно ново родолюбиво начинание на нейният автор, достойна изява в чест на Деня на Народните будители.

Николай Султанов е член на СБХ, секция скулптура. Тематичното му творчество се развива в две насоки: малка пластика - дърво и камък с историческа насоченост и скулптурни портрети и пана. Автор е на повече от 16 паметниции и скулптурни портрети и фигури и над 25 паметни плочи. Сред най-ярките му произведения са портретите на Хаджи Маринка Асенова – майката на Хаджи Димитър, поставена в Къща-музей „Хаджи Димитър”, Сава Доброплодни – поставен на фасадата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, д-р Симеон Табаков – историкът на Сливен, Хаджи Мина Пашов – най-големия дарител на Сливен, Михаил Чайковски – Садък паша, актьора Николай Дойчев, Пейо Яворов, Панайот Пондалов, Димитър Рохов, композитора Мишо Тодоров, проф. Димитър Табаков, полк. Продан Таракчиев, Русчо Симеонов, Евгени Курдов, Стефан Султанов, Стефан Пейчев, Симеон Султанов и много други бележити сливенци.

Повече от 80 творби на автора са притежание на частни колекции в САЩ, Канада, Чехия, Унгария, Русия, Англия, Германия, Норвегия, Гърция, Националната художествена галерия в София и много други инстуции. През 2000 г. пластиката „Утро” е приета в световната колекция на холандска фондация, гостувала на изложба в Южна Корея, Холандия и други места. През 2003 г. участва със свои творби в световната изложба в Монреал – Канада.

Снимки

Изложба на СултановИзложба на СултановИзложба на СултановИзложба на СултановИзложба на СултановИзложба на СултановИзложба на СултановИзложба на СултановИзложба на СултановИзложба на Султанов