Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движението

22 април 2009 18:57,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1182
заседание-1

Днес – 22 април, в залата на Областна администрация – Сливен се проведе редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движението, водено от заместник областния управител Фатме Мустафова. „Въпреки активната дейност на комисията и добрата координация между различните институции в нея, за съжаление, не можем да се похвалим с намаляване на пътно-транспортните произшествия в областта, каквато бе основната ни цел”, отбеляза г-жа Мустафова в отчета за дейността на комисията през миналата година. По данни на КАТ-Пътна полиция завишен е процентът на убитите и тежко ранените при катастрофи през 2008 г. спрямо 2007г. Основна причина за големия брой ПТП е поведението на водачите на пътя. Превишената и несъобразена скорост, неправилното изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение са причина за над 65% от катастрофите с жертви. Като положителна мярка в превантивната работа с младите шофьори бе оценена изготвената от Областна администрация – Сливен диплянка с послания към тях, която да бъде връчвана при получаването на свидетелствата за правоуправление.

Едни от основните акценти в тазгодишния план за работата на комисията са: предоставяне от членове на комисията на ежемесечна информация, свързана с безопасността на движение; активна работа за осигуряване на медийно отразяване на тези проблеми с цел повишаване познанията на всички обществени групи по отношение на постоянно повтарящи се грешки, водещи до ПТП; изготвяне на план за 2009г. по Програмата за опазване живота и здравето на децата в пътното движение; популяризиране чрез сайта на Областна администрация – Сливен на резултатите от проведената ревизия на републиканската пътна мрежа и основната улична мрежа в областта; организиране на разширена работна среща за анализиране състоянието на съвременните системи за наблюдение и контрол, оценка на възможностите и необходимостта от внедряване на такива на възлови участъци. Във връзка с последния акцент комисията реши да се създаде разширена работна група, в която влизат представители на четирите общини и на Областна дирекция на МВР. Към една от точките в плана – отбелязване на Третия общ Европейски ден за пътна безопасност, бе предложено да се проведе по-агресивна кампания, насочена към опазване на пътни знаци, шахти и други пътни съоръжения с цел изграждане на обществена нетърпимост към проявите на вандалщина и посегателства. Планът за 2009г. бе приет от комисията с условието, че остава открит за нови идеи и предложения.

След това представители на общините от областта и Областно пътно управление докладваха за взетите от тяхна страна през миналата година мерки по безопасността и планираните за 2009г. Средствата за такава дейност на Община Сливен за тази година са намалени със 120 хил.лв. От там предвиждат изграждането на две светофарни уредби на кръстовищата бул.„Цар Симеон”-„Илинденско въстание” и „Илинденско въстание”-„Банско шосе”, изграждане на кръгово кръстовище на бул. „Г. Данчев” до спортна зала „В. Левски” и на две светофарни уредби за пешеходци срещу новата сграда на РУСО и на бул. „Г. Данчев” до IV основно училище. Ще бъде експериментирана нова система за полагане на пешеходни пътеки на бул. „Г. Данчев”.

Във връзка с изложените на заседанието проблеми, свързани с честите случаи на нарушаване целостта на уличната настилка в градовете-общински центрове за прокарване на комуникации към новостроящи се сгради и невъзстановяването на настилката впоследствие, комисията взе решение да изпрати предложение до кметовете при издаване на разрешение да задължат инвеститорите да възстановят уличната настилка.