Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва събирането на предложения за Посланическия фонд за опазване на културното наследство - 2013 г.

08 ноември 2012 16:16,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1060

Посолството на САЩ в София публикува информация на сайта си, в която съобщава, че започва да приема предложения за 2013 г. за участие в конкурентната световна програма за съхранение на културното наследство – Посланически фонд за опазване на културното наследство. Фондът оказва финансова подкрепа за проекти в следните три категории:

Културни обекти, включително /но не само/ исторически сгради и места, религиозни обекти, паметници и археологически обекти.

Предмети на културата и колекции от музеи, културни обекти или от други подобни институции, сред които археологически и етнографски предмети, картини, скулптури, ръкописи, фотографски и филмови колекции, както и обща музейна консервационна дейност.

Форми на традиционната културна изява, включително традиционна музика, ритуали, знания, езици, танц, драма и занаяти.

Миналогодишните субсидии варираха от 15 000 до 194 000 долара, със средна стойност 66 000 долара за проект. Максимално времетраене на проекта: 24 месеца, разделено на два 12-месечни бюджетни периода.

Получатели на субсидиите: Получателите на субсидии могат да бъдат неправителствени организации, музеи, Министерството на културата или сродни на тях институции.

Участие в разходите: Посолството приветства подялба на разходите, дарения по същество и други форми на участие във финансирането на проектите.

Как да кандидатствате? Информация за специфичните изисквания към предложенията и адреса, на който те да бъдат изпращани, ще намерите на уебсайта на Посолството на САЩ.

Краен срок: Крайният срок за получаване на предложенията е 10 декември 2012 г.

Посланическият фонд за опазване на културното наследство е създаден от правителството на САЩ през 2001 г., за да подпомага опазването на културното наследство по целия свят. От 2001 г. Фондът е предоставил субсидии за над 700 проекта в над 120 страни на обща стойност от 36 милиона долара. Всяка година американските посолства по света събират предложения за проекти.

От 2001 г. насам Фондът е предоставил 194 380 долара в подкрепа на български културни обекти. Тази година проектът за консервация на църквата „Св. Тодор” в Бобошево стана шестият проект за опазване на културното наследство в България, субсидиран по тази прграма. Правителството на САЩ дари 38 790 долара за консервацията и реставрацията на църквата от 11-ти век. Тази сума бе допълнена със субсидия от 38 000 лева и от българското Министерство на културата.