Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ПП ГЕРБ

08 ноември 2012 17:16, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1567

ПГ на ПП ГЕРБ категорично не приема определенията на лидера на ДПС Ахмед Доган за Балканската война, произнесени в Кърджали. За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. И това не е гледната точка на ПП ГЕРБ – това е гледната точка на българската историческа наука. Никой от нашите бивши съюзници във войната – Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспорва нейния освободителен характер. Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес. Ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна.

 

За нас не е изненада, че Ахмед Доган използва така наречения възродителен процес като клише за обвинение. Тази теза, произнасяна от политическата камбанария на ДПС, винаги започва да звучи, когато наближат избори. Недопустимо е политик с рутината на Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да се упражнява на тема история и да настоява за нейното пренаписване. Политик, който се опитва да пренапише осторията и миналото, не го очаква добро бъдеще.

 

В Кърджали беше основан Инцитивен комитет за честването на 100-годишнината от Балканските войни. Кметът хасан Азис го оглави, но общинарите от ДПС гласуваха по нареждане от Ахмед Доган „против” удостояването на ген. Делов със званието „почетен гражданин на Кърджали”. Оправдавайки съветниците от Кърджали, лидерът на ДПС отрича грубо и назидателно историческите факти, а тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие.

 

Ние, народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ, се обявяваме срещу подобни безцеремонни опити за противопоставяне на българските граждани и причисляването им към измислени враждуващи лагери на насилници и потърпевши от Балканските войни. Нито един български политик, пък бил той и с диплома на философ, няма моралното право да съди личности и събития, за които историята се е произнесла. В този смисъл, ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици.

 

Категорично сме против обаче националистическата риторика, гръмогласно отстоявана от различни политически сили, целящи краткосрочни предизборни дивиденти. За нас и едната, и другата теза са част от един и същи сценарий. ПГ на ПП ГЕРБ винаги е отстоявала най-свещеният избор на всеки – изборът му на вероизповедание. Споделяме убеждението, че независимо от политическите ни различия не можем и нямаме право да използваме историята и религията за постигането на политически тези. Призоваваме всички колеги политици да застанем над тесните си политически интереси, за да запазим етническия мир.