Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева присъства на откриването на Дните на българската духовна култура в Русия

18 ноември 2012 21:56, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1783
---

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева участва в делегацията, водена от министъра на културата Вежди Рашидов в Москва по повод откриване на Дните на българската духовна култура в Русия. В Дните участват около 80 български представители, сред които областният управител на Сливен Марин Кавръков и кметът на общината Кольо Милев. Богатата програма включва концерти, изложби, театър, литературни дискусии и кино прояви. По време на Дните на българската духовна култура в Русия, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен гостува с изложба „Икони от Сливенския край“ в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител“. Експозицията съдържа 93 произведения - икони, божигробски платна – йерусалимии, евангелие, плащеници, метален полиптих, напрестолен кръст и фотографии. Всички те са собственост на ХГ „Димитър Добрович“, Сливенска Митрополия, Храм „Св. София“ – Сливен иХрам Св. „Александър Невски“ – Бакаджика. Българската делегация присъства на тържествена церемония по връчване на министър Вежди Рашидов на отличието „Почетен член на Руската художествена академия”. Връчи го тържествено Зураб Церетели, президент на най-престижната руска академия за изкуства. Беше открита съвместна изложба от произведения на Георги Трифонов „Посланиe без граници” и Стоян Цанев „Реално и абстрактно”.

На пресконференция в Болшой театър с участието на министър Рашидов дойдоха представители на над 30 водещи руски медии – телевизионни канали, вестници, агенции и радиа. В пресконференцията участваха директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов, който е и режисьор на концерта, Павел Балев, диригент, българският посланик Бойко Коцев, зам.-министърът Митко Тодоров.

Руските медии питаха министър Рашидов за плановете на България да увеличи културното присъствие на страната ни в Русия и дадоха за пример огромния интерес на руската публика към хора „Йоан Кукузел”, към български оперни гласове, към българското изкуство. Министър Рашидов увери, че контактите между българската и руската култура ще се задълбочават още повече.

Културната програма продължи с гала-концерт на български и руски оперни изпълнители. Сред участниците бе роденият в Сливен световен тенор Камен Чанев. Той завършва езиковата гимназия в родния град, специализира в Рим, в Академията на Борис Христов, при Александрина Милчева. Работил е в Софийската опера и в Прага. В момента живее във Виена и се изявява на престижни сцени. Работи с едни от най-големите имена в света на класическата музика. Наричат го топтенора на Европа.