Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Румяна Желева обеща да работи за признаването на българското образование в Европа

31 май 2009 16:44,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 14 години, брой четения: 2025
Румяна Желева

"Българското образование трябва да бъде признавано и в другите държави-членки на Евросъюза." Това каза в отговор на журналистически въпрос водачката на евролистата на ГЕРБ Румяна Желева. Има директива за признаване на квалификациите, които са придобити в държавите-членки. Имаше дори случай, в който Европейската комисия наказа някои от старите държави-членки от т.нар. Европейски съюз 15 преди разширението за това, че не признават дипломите. Има европейска законодателна основа за това признаване."

 

Желева допълни, че трябва и качеството на българското образование да се повишава непрекъснато. "След присъединяването ни към Европейския съюз, ние сме част от един общ икономически пазар, но сме и част от един общи трудов пазар, в който се съревноваваме независимо от нашата националност, обясни тя. В България трябва да продължи процесът на реформи в образованието. Ако трябва да бъдем честни те не са започнали. Всяка инвестиция в образованието дава положителен ефект след време.

 

Убедена съм, че има какво да се направи и в двете посоки. Аз ще продължа да работя както за отварянето на пазарите на някои държави-членки, така и за този процес на признаване на нашите дипломи и квалификации." заключи Румяна Желева.