Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенски математик използва уравнение за земетръс за прогнозиране на изборните резултати

04 юни 2009 15:02,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 14 години, брой четения: 2198
Димитър Карапчански

Сливенски математик и шампион по шах използва уравнение за земетръс, за да прогнозира изборните резултати. Димитър Карапчански е пресметнал по свой собствен метод, че в следващия национален парламент ще влязат около 80-90 депутати от ГЕРБ. Изборната картина се допълва от 60 до 70 народни представители от БСП, 30-35 от ДПС, 20-25 от АТАКА. За Синята коалиция шампионът по шахмат не дава много надежди и ги поставя „на ръба”. Под трите процента Карапчански сложи Ред, законност и справедливост, ЛИДЕР и НДСВ.

 

„ Аз съм си изработил собствен метод за изчисление, обясни Карапчански, който има дългогодишен стаж по прогнозиране на изборните резултати. Вкарвам във формулата десет уравнения с резултатите от десетте най-известни социологически агенции, които правят изборни прогнози. Поставям задача за минимум-максимум, както и теорията за грешката. Освен това ползвам и други коефициенти, взети от уравнение за земестръс. В него оставих седем динамични коефициента, защото в предизборната надпревара има седем големи играчи, които ще се включат в купуването на гласове. По теорията на вероятностите 50% от електората е твърд, той ще гласува за определена партия. От тези 50% партиите ще могат да купят 25%.”

 

Карапчански представи прогнозата си и за резултатите от изборите на местно ниво: „Към този момент резултатите за Сливен са 2,5 за ГЕРБ, 1,5 за БСП, 0,75 за ДПС и 1,25 за АТАКА.”

 

По думите на Карапчански изборите за европейски парламент са съвсем различни от тези за национален, защото „хората не са мотивирани да гласуват за този европарламент”. Според него българите нямат доверие в Евросъюза и го свързват предимно със закони и договори, които са в ущърб за България. Все пак, той е направил прогноза и за изборите на 7 юни: „ГЕРБ ще бъде на първо място с 6-8 мандата, БСП ще бъде с 4-5, ДПС с 3-4.”