Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ГЕРБ Сливен се включи в честването за Освобождението на Сливен

17 януари 2013 15:47, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1772
---

Представители на ПП ГЕРБ-Сливен присъстваха на тържественото честване на 135 години от Освобождението на Сливен от османско робство. Венци и цветя пред паметника на площад „17 януари” поднесоха областният административен секретар на партията Керанка Стамова, общинският председател Здравко Костадинов, председателят на Групата общински съветници на ГЕРБ Димитър Митев, Живко Минчев – член на областното ръководство и представители на МГЕРБ.

На честването присъстваха още областният управител Марин Кавръков, заместник-областни управители, изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет Мария Григорова, кметът на общината, зам.-кметове, общински съветници и общественици. Бяха поднесени венци и цветя от институции, партии и организации, ученици.

Събитието бе отбелязано с военен ритуал от представителните подразделения на Центъра за подготовка на специалисти.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

На 4-ти януари 1878 г. по стар стил /днес 17 януари /, в Сливен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от сливенеца Коста Карадимитров и се установяват в „Клуцохор”. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов. Войските на генерал Делингсхаузен са посрещнати тържествено от гражданите, духовенството и първенците на Сливен. Сред тези, които тогава са носели тържествено християнските хоругви, е вече слепият бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите. Тържественото честване на 135-та годишнина от освобождението на Сливен продължава с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен от 17.00 часа в зала „Зора”.

Снимки

---------