Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ХГ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" СЛИВЕН

18 януари 2013 16:11,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 11 години, брой четения: 2206
патронен празник ХГ "Д. Дамянов" Сливен

Скъпи настоящи и бивши ученици, учители и приятели на Хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов”!

 

Честит Патронен празник!

Всички Вие, където и да сте на 18 януари, със сигурност сърцето Ви поне за миг ще отмери нашия празничен пулс.

 

Нашият патрон Дамян Дамянов обичаше безумно живота и заразяваше с тази любов и поколенията, които го съпътстваха до последната му крачка към отвъдното. Неговата поезия е огън, който не може да бъде угасен от изменчивите ветрове на времето, защото огънят на любовта всъщност е огън на безсмъртието. Ние знаем, че някъде високо над нас гори звездата му, която и днес ни напомня, че поезията е къщата, в която земното и небесното живеят заедно. И тъй като, темата на таз годишния литературен конкурс бе от стихосбирката “Още съм жив” нека си припомним Дамяновото послание...

 

 

Приятелю...

Към теб, познатия и непознатия, далечния и близкия, многоликия и многоименния, който затваряш книжката ми, са отправени тези мои редове. Не ги вземай за послеслов - никога не съм обичал послесловите, смятал съм ги за най-излишните страници в една книга, страници с две единствени предназначения: или да обяснят и оправдаят написаното, или да бъдат прескачани при четене. А да обясняваш това, което в цяла книга не си успял да обясниш, е нелепо и глупаво. Не смятам да правя това. Правя го за пръв път, като нещо необичайно, защото необичайни са и стихотворенията, събрани тук, и времето, в което съм ги писал - 1989-1992. Това време остана като най-тежкото и най-мъчното в живота ми. То ожули и оболи и мен, и теб, кого повече, кого по-малко; едни го нарекоха "време на промяната", други - на кризата, трети - на реставрацията. А за мен то остана време на най-страшните междучовешки вражди и отчужденост, на най-дълбоката нравствена криза, време на отчаянието, самотата и болката. Време, което раздели хората, овражди ги и зася най-отровните семена в душите им.

Късове от това време и от моята душа си намерил и в тази моя стихосбирка. Събрах ги в нея и ти ги поднесох не толкова като късове поезия, колкото като късове откровения. Надявам се, че си оценил това и си ги приел тъкмо такива. И ако в тях си намерил нещо от себе си, и ако са те докоснали виковете на душата ми, ще бъда благодарен, че тези викове не са се пръснали напразно в пространството, а са намерили точно твоята душа - онази, към която съм ги отправял. И ти тогава няма да съжаляваш, загдето в това тъй скъпо време вместо за хляба насъщен си дал последните си левчета за тях - хляба за душата.

4.06.1993 г.

Дамян П. Дамянов

Маргарита Маркова- главен учител