Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Забавно програмиране

21 януари 2013 11:25,
Излъчване: СУ "Й. Йовков" (X) преди 11 години, брой четения: 1634

С първата си публична изява на 18 януари участниците в Клуб „Програмиране за супер начинаещи” по проект УСПЕХ показаха впечатляващи умения за работа със Scatch. Доказаха , че с този нов програмен език се дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда. Докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, под ръководството на г-жа Станка Тенева, учениците лесно са усвоили принципите на визуалното програмиране.

 

Пред гостите бяха представени 18 малки проекта , с които се доказаха големите възможности на анимацията, в основата на чието възприемане е способността на човешкото око да съхранява образи за малка част от секундата. Както обясни Силвия от 6 б клас, движението на различните по големина котки, които вървят и се завъртат, на птицата, която лети до края на очертанията и след това сменя посоката си, не е действително, а ефект от редуването на неподвижни изображения.

 

Проектите „Духче, което променя размера си”, „Часовник с кукувичка”, „Танцуваща котка” поставиха началото на представяне на озвучени анимации. Гостите бяха впечатлени и от по-сложните раздвижени изображения, в които героите се увеличават и танцуват в синхрон. Любителите на музиката бяха приятно изненадани да видят и чуят изпълнение на състава Битълс, да чуят звука на няколко музикални инструмента.

 

Малките програмисти представиха и две собствени забавни истории със звук и картина, от които се научават поуките: „Да създадеш добър план е едно, а да го осъществиш – съвсем друго!” и „Действията са по-важни от думите”. Кулминация на изявата бе представянето на няколкото проектирани от учениците коледни и новогодишни анимирани картички и сътворения от тях комикс „Чудовищен свят”.

Очаква се програмиране на забавни и образователни игри.

 

Петя Григорова

Снимки