Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Установени са груби нарушения на Закона за обществените поръчки по проекта АЕЦ „Белене”, според доклад на анкетна комисия

23 януари 2013 10:44, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1658
---

Установени са груби нарушения на Закона за обществените поръчки по проекта АЕЦ „Белене”. Това се посочва в междинния доклад на временната анкетна комисия в парламента за АЕЦ „Белене”, съобщава Агенция Фокус. Докладът представи в пленарна зала председателя на комисията Диан Червенкондев – народен представител от ПП ГЕРБ-Сливен. Той заяви, че при извършената проверка за законосъобразност в областта на обществените поръчки, по отношение на проведената през 2005 г. обществена поръчка, свързана с избора на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ “Белене”, както и сключеното споразумение, и всички допълнения към него, са направени няколко основни констатации.

На първо място, в обявената процедура по договаряне с обявление, в нарушение на разпоредбите на действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки не са договорени всички основни параметри на договора за инженеринг, доставка и строителство – предмет на проведената процедура по обществена поръчка. Неизяснените въпроси са свързани основно с плащането за ключови събития, с графиците за плащане и с определянето на формулата за ескалация. Посочените параметри остават недоговорени и при подписването на Споразумението от 29 ноември 2006 г. От него ясно се вижда, че към момента на подписването му преговорите между страните не са приключили и посочените по-горе основни параметри на договора подлежат на доуточняване. В споразумението се поставя допълнително и 12-месечен срок, в който да се приключат преговорите по окончателния договор за инженеринг доставка и строителство на АЕЦ „Белене“.

На второ място, съветът на директорите на Националната електрическа компания единодушно взема решение с протокол № 42 от 30 октомври 2006 г., с което упълномощава главния изпълнителен директор и изпълнителния директор да сключат договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ „Белене” с класирания на първо място „Атомстройекспорт” за сумата от 3 млрд. 997 млн. 260 хиляди евро. В доклада на агенцията се установява, че по смисъла на Закона за обществените поръчки и взетото решение на съвета на директорите на Националната електрическа компания няма подписан договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ „Белене”, а на 29 ноември 2006 г. се подписва споразумение по силата на което страните се задължават да продължат преговорите по някои недоговорени до този момент условия, сред които е формулата за ескалация на цената, която е следвало да се договори между страните до 31 май 2007 г. на базата на ЕВРОСТАТ и което да направи крайната цена на проекта определяема. Дори и след изтичане на посочените срокове, няма договорена формула за ескалация и цената остава неопределяема.

Със споразумението се възлагат предварително част от дейностите по проекта на стойност 193 189 000 евро, което е грубо нарушение на Закона за обществените поръчки. Изплатени са и суми при подписването на споразумението.