Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Учениците от Сливенска област ще се обучават в 5 нови специалности

24 януари 2013 16:38,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 882
Заседание на комисия

На 24.01.2013 г. в конферентната зала на Областна администрация Сливен се проведе заседание на постоянната комисия по заетост към областния съвет за развитие. Присъстваха областният управител Марин Кавръков и началникът на РИО – Сливен Бисерка Василева.

Г-н Кавръков откри заседанието с обявяване на дневния ред, в който фигурираха като точки - обсъждане и съгласуване на предложението за държавен план – прием за учебната 2013/2014 година по професии и специалности в професионални гимназии, професионални училища и в паралелки за придобиване на професионална квалификация в общообразователни и специални училища на територията на област Сливен и приемане на годишен доклад за дейността на постоянната комисия по заетост за 2012 г. и Индикативна годишна програма за дейността на комисията за 2013 г.

Областният управител акцентира върху факта, че в професионалните направления в училищата от Сливенска област на учениците се дава възможност да изучават модерни и атрактивни специалности, които са актуални и съобразени с изискванията на пазара на труда и търсените от работодателите професии.

На вашето внимание предлагаме информация за новите професии, по които ще се проведе обучение в училищата на територията на област Сливен:

- Професия „Екскурзовод”, специалност „Екскурзоводско обслужване” в СОУ „Г. С. Раковски“ – Котел – професията е нова за общината и областта;

- Професия „Аниматор в туризма”, Специалност „Туристическа анимация” в ПГ по хотелиерство и туризъм „Акад. Н. Неделчев“ – Сливен и СОУ „Г. С. Раковски“ – Котел - професията е нова за общините и областта.

- Професия „Организатор на Интернет приложения”, специалност „Електронна търговия” в ПГ по икономика „Проф. д-р Д. Табаков“ – Сливен - професията е нова за област Сливен;

- Професия „Работник в озеленяването”, специалност „Озеленяване и цветарство” в СОУ „Н. Рилски“ – Твърдица - професията е нова за общината и областта;

-Професия/специалност „Мехатроника” в Професионална гимназия по механотехника Сливен - професията е нова за областта.

Г-н Кавръков даде думата на г-жа Паскалева – старши експерт по професионално образование в РИО – Сливен, която от своя страна представи мрежата от институции, осъществяващи професионално образование и обучение в област Сливен, кратък анализ на реализирания прием през учебната 2012/2013 година и предложението за държавен план-прием през учебната 2013/2014 година.

Ето и предоставената информация за професионалните направления, по които се осъществява обучение в професионалните гимназии и училища в областта.

Съгласно плана за прием след VII-ми клас са заложени:

- 15 профилирани паралелки, като във всички е реализиран прием през учебната година и

- 16 професионални паралелки, от които е реализиран прием в 9 от тях.

След основно образование са :

- планирани 16 професионални паралелки, от които е реализиран прием в 13 от тях;

- планирани 7 профилирани паралелки, осъществен прием в 5 профилирани паралелки;

- планирани 6 непрофилирани паралелки, от които е реализиран прием в 4 от тях.

По отношение учебната 2013/2014 г., г-жа Паскалева обясни, че предложеният план-прием е за 47 паралелки за придобиване на професионална квалификация (с 8 по-малко от миналата учебна година), като представи информация за разпределението на паралелките по прием след завършен клас, форма на обучение и придобиване на образование и степен на професионална квалификация. Тя съобщи разпределението на заявените паралелки по области на образование, а именно:

- Техника - 14 паралелки;

- Производство и преработка - 11 паралелки

- Услуги за личността - 8.5 паралелки

-.Стопанско управление и администрация - 5.5 паралелки

- Архитектура и строителство - 3 паралелки

- Селско, горско и рибно стопанство - 2.5 паралелки

- Изкуства - 1.5 паралелки

- Информатика – 1 паралелка

Г-н Кавръков отбеляза, че предложеният от СОУ „Г. С. Раковски“ – Котел прием по Професия „Екскурзовод”, специалност „Екскурзоводско обслужване” и професия „Аниматор в туризма”, Специалност „Туристическа анимация” е от важно значение за общината, която има потенциал за развитие на туризма и са необходими млади специалисти. Той уточни, че многократно е обсъждан въпроса за необходимостта от модернизиране на специалностите и изрази одобрение за възприетият положителен опит на ПГ по хотелиерство и туризъм „Акад. Н. Неделчев“ – Сливен относно новите специалности в областта на туризма, по които предлагат прием.

Г-н Кавръков информира присъстващите, че се очаква фирма „Язаки” да започне да работи в Сливен и допълни, че би могло да се организира среща с ръководството на фирмата относно обезпечаване на тяхното производство със специалисти.

Г-жа Паскалева, че ПГ по електротехника и електроника „М. Кюри“ – Сливен предоставя обучение по специалност „Електрообзавеждане на транспортната техника“ и „Електрически инсталации“. Тя информира присъстващите, че ще стартира уеб базираната система по проект „Ученически и студентски практики”, чрез която учениците ще могат да търсят работни места за провеждане на практика и в тази насока ще се разчита и на фирма „Язаки” за провеждане на ученически практики във фирмата.

В заключение беше обобщено :

- предложеният държавен план-прием е балансиран;

- възстановява се професионално обучение в СОУ „Н. Рилски“ – Твърдица;

- не се предлага прием по едни и същи професии и специалности в две или повече училища в една и съща община;

- въпреки трудната реализация на прием във вечерна и задочна форма на обучение, и през учебната 2013/2014 г. се заявяват паралелки във вечерна и задочна форма, за придобиване на степен на професионална квалификация и степен на образование.

Снимки

Заседание на комисияЗаседание на комисия