Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бюджет на стабилност и възход за община Нова Загора

06 февруари 2013 17:14,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1005
Нова Загора

На основание чл.11, ал.6 и чл.30, ал.4 от Закона за общинските бюджети на 6 февруари 2013г. в Община Нова Загора се състоя публично обсъждане на Отчета и Проекта на Бюджет 2013 година. Материалите за обсъждането бяха публикувани на електронната страница на общината от 29.01.2013г. На осъждането присъстваха кметът Николай Грозев, областният управител на област Сливен Марин Кавръков заедно със заместник областните управители Пейчо Пейчев и Христо Карабекиров, общински съветници,

заместник-кметовете Галя Захариева и Маргарит Тодоров, секретарят Веселина Трънова, директор дирекция ФАД Галя Колева, началниците на отдели "Счетоводен” и „Бюджет, ТРЗ и УЧР” Радка Димитрова и Иванка Михова, началникът на отдел ТСУ инж.Пламен Юнгарев и кметове по населени места. Отчетът за изпълнение на бюджета на общината за 2012 г., Проектът на Бюджет 2013 година и Проектът за капиталовите разходи бяха представени от Радка Димитрова, Галя Колева и инж.Пламен Юнгарев. „Бюджет на реалностите и предизвикателствата” нарече г-жа Колева проектобюджета за 2013г., а г-н Грозев сподели, че за него това е бюджет на стабилност и възход.

Галя Колева спомена основните приоритети, които са ги ръководили при изготвянето на новия бюджет, а именно – осигуряване на финансови ресурси за обезпечаване съфинансирането на общината по спечелени проекти и програми, които предстоят да бъдат изпълнени, заделяне на финансови средства за капиталовите разходи и др. Г-жа Колева се спря подробно на общия размер проектобюджета тази година – 27 359 629 лв. и обърна внимание на общия размер на общинските приходи като подчерта, че ръстът им е нараснал спрямо предходната година с 48, 60%. Бяха представени разходите по функции и дейности. След подробната и експертна презентация, Галя Колева изрази надежда, че екипът по изготвянето на проекта за бюджета се е справил добре с отговорната и трудна задача за разпределяне на ограничените ресурси, така че да отговарят на потребностите и желанието на жителите на общината. Началникът на отдел ТСУ инж. Пламен Юнгарев представи проектоюджета за капиталови разходи за 2013г. на обща стойност – 9 059 392 лв. Бяха разгледани подробно преходните обекти, останали за изпълнение от миналата година, както и новите за 2013г. Той обърна внимание на големия брой населени места, които ще бъдат благоустроени и на новите обекти, които ще бъдат реализирани тази година. В края на обсъждането заместник-кметът Маргарит Тодоров акцентира на активната работа на Община Нова Загора по увеличаване процента на събираемост на данъците.

Областният управител Марин Кавръков изрази удовлетворение от работата на Общинска администрация и Общински съвет Нова Загора:” Похвално е това, което правите. В условия на икономическа криза вашата администрация успява да увеличи средствата за преразпределяне, чрез увеличаване на собствените приходи. Това показва, че освен амбициозни, вашите бюджети са и реалистични. Успявате успешно да усвоите средствата по програми и проекти и да се развивате динамично, т.е. имаме една финансова стабилност,съчетана с висока амбиция, възходяща тенденция за развитие и устойчивост.” Той се спря подробно и на факта, че в общината се прави наистина обществено обсъждане, защото информацията за това, което предстои да бъде направено със събраните финансови средства достига до общността на разбираем език, като срещите се провеждат и в голяма част от населените места. Бяха зададени въпроси за реконструкцията на Общинския пазар. Г-н Грозев отговори, че тази година ще бъде изготвен проект за реконструкция на пазара и пространството пред него, а изграждането ще бъде през 2014г. Г-н Грозев каза в заключение, че благодарение на синхронната работа на Общинска администрация и Общински съвет хубавите инициативи в нашата община стават реалност и изрази надежда, че добрата съвместна работа ще продължи и в бъдеще. Предстои Бюджет 2013 да бъде разгледан в комисиите към местния парламент, след което ще бъде дебатиран на следващото заседание на Общински съвет.

Снимки

Нова ЗагораНова ЗагораНова Загора