Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Диан Червенкондев - сред вносителите на приетите промени в Закона за приватизация

08 февруари 2013 07:59, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 10 години, брой четения: 1596
Диан Червенкондев

Парламентът извади от забранителния за приватизация списък на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на България. Това стана с приемане на второ четене на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Дружествата са "Вазовски машиностроителни заводи" - ЕАД, Сопот, "Международен панаир-Пловдив" АД, Пловдив и Националната агенция "Музика" ЕООД, София. Депутатите решиха да отменят своето решение от 2011 г. за одобряване на Стратегия за приватизация на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД - Сопот.

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев е единия от вносителите на промените в закона. По време на дебатите той заяви, че в момента държавното участие за Пловдивски панаир е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква Общо събрание, без да взима дивиденти. „Цялостната приватизация беше порочна”, заяви Червенкондев, цитиран от агенция „Фокус”. Според него трябва да се намери най-добрата цена за държавната част от Пловдивския панаир и приватизацията да се извърши публично.

Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова допълни, че предишните управления са довели до това в Пловдивския панаир държавата да има миноритарно участие. „Това е краят на държавното участие в Пловдивския панаир. На всички е ясно, обаче, че предишните управления доведоха до това в Пловдивския панаир държавата да има миноритарен дял и да не може да осъществява правата си на собственик. Още в първата година на управление на ГЕРБ правителството заведе дела, за да се обявят за нищожни сделките за панаира. За съжаление решението на Върховния административен съд потвърди фактическата приватизация на Пловдивския панаир. Има сделки, които не могат да бъдат развалени. Има предприятия, които не могат да бъдат контролирани, когато държавата е миноритарен собственик. Това е резултат от управление на предишни правителства”, заяви Менда Стоянова.

По време на обсъждането на предложението за изваждане и на ВМЗ-Сопот от списъка, Диан Червенкондев заяви, че финансовото състояние на предприятието не е влошено през последните 4 години, а е така от десетки години. „В началото на управлението на ГЕРБ предприятието се съживява. Сега то е декапитализирано, с намалени поръчки и в дела за несъстоятелност. Кое е по-добре – приватизация или ликвидация на предприятието”, допълни Червенкондев.