Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Юбилей от кончината на Софроний Врачански

08 февруари 2013 18:49,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1172
Софроний Врачански

Днес областният управител на Сливен Марин Кавръков изпрати писмо до Николай Младенов – министър на външните работи, относно предстоящото в края на годината отдаване на почит на Софроний Врачански в Котел по повод 200 години от смъртта му. "През 2013 година се навършват 200 години от кончината на големия български будител и духовник Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ. Роден е през 1739 година във възрожденския град Котел. Той е пръв последовател на делото на Свeти Паисий Хилендарски. В началото на 19 век е приеман от руското и румънското правителства за основен представител на българската общност. Канонизиран е за светец от Българската православна църква с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 година. Голямо влияние върху дейността му оказва срещата с Паисий Хилендарски през 1765 година в град Котел, където прави препис известен днес, като „ Първи Софрониев препис” на История Славянобългарска. Учителства и развива обществена дейност в много градове на родината. През 1803 г. Софроний Врачански заминава за Букурещ, където служи като висше духовно лице. Този период от живота му е белязан с издаването на поредица от издания, „Софроние”, „Неделно евангелско толкование”, „Житие и страдания грешнаго Софрония, „Възвание към българския народ”, които го превръщат в най-видния представител на българската литература в началото на 19 век. Наред с книжовните си способности , Софроний Врачански притежава и художествена дарба. Той се проявява като калиграф и художник при създаване на своите ръкописи. Неговия живот и богата книжовна дейност е вдъхновение на много последователи за запазване на българската идентичност и традиции, и поставя начало на българската възрожденска мисъл.

За отдаване на всепризната почит към великото му дело се организира национално честване под патронажа на г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България. В богатата програма от прояви в навечерието на 1-ви ноември Деня на българските будители и Празник на град Котел, ще бъде открит параклис в Пантеона на котленските възрожденци, в който ще се постави ковчеже с донесена пръст от манастира в град Букурещ, където се предполага са тленните му останки. Предвидено е поставяне на барелеф на Свети Софроний Врачански в град Букурещ в този район.

Обръщам се в молба към Вас да ни съдействате чрез посолството на Република България в Република Румъния да бъде открит гроба на Свети Софроний Врачански в град Букурещ и бъде поставен барелеф с неговия образ на място посочено от румънските власти.

Дълбоко се надявам на Вашата съпричастност и съдействие за реализирането на тази родолюбива идея на българската културна общност."