Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенският бизнес постави проблемите си пред министър Стойнев

24 февруари 2014 16:50,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 973
Снимка 1

На 24.02.2014 г. министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се срещна с представители на сливенския бизнес. На срещата присъстваха областният управител Корнелий Желязков, народните представители Валери Жаблянов и Деян Дечев, кметът на община Сливен Кольо Милев и председателят на Областния съвет на БСП Асен Гагаузов.

Г-н Милев откри срещата като заяви, че ще се направи необходимото от страна на общината, за да заработят инвестиционните предприятия, да се създаде високотехнологичен парк, да се развие летищния парк, Карандила, Минералните бани, да се разработят предоставените терени от Министерство на отбраната и като цяло да се концентрират усилията за разгръщане на пълния потенциал на региона.

От своя страна министър Стойнев подчерта, че най-важна е частната инициатива, а ролята на държавата е да подкрепя българските и чуждестранни инвестиции. Той сподели, че първите срещи на екипа му са били с работодателските организации като акцентът е бил поставен върху облекчаване на бизнес средата. „Започнахме политика на издължаване на държавата към българския бизнес – върнахме ДДС, издължихме забавените плащания, заради което актуализирахме и бюджета. И показахме, че правителството е коректен партньор на бизнеса“, каза министър Стойнев. По думите му резултатите са налице – през декември 2013 г. има рекордни приходи. Той подчерта мерките за намаляване на административните тежести. „Сега е важно инвеститорите да са спокойни за политическата и бизнес среда. Ефективността на пазара на труда ще се види след година – година и половина“ , подчерта той.

Ще се подпомагат инвестиции в сферата на индустрията, но ще бъдат подкрепени само структуроопределящи предприятия, каза министърът на икономиката. Основен инструмент тук е и Оперативна програма „Конкурентоспособност“, която обаче трябва да бъде по-опростена, а процедурите по-гъвкави. Той допълни, че се работи по промени в Закона за обществените поръчки. „В сега действащия закон малките и средни фирми са забравени, а все едни и същи фирми печелят поръчките. В поправките, предлагани сега, изключихме офшорките, както и тези, които не се издължават на подизпълнителите си“, каза министър Стойнев.

Той съобщи, че е започнало пренасочване на български търговски представители от Европа в държавите, в които има икономически растеж - Виетнам, Северна Африка, Китай и бившите съветски републики.

По отношение на сектор „Енергетика“ министър Стойнев каза, че България отново изнася електроенергия, миньорите работят, загубите намаляват. Желанието на правителството е тази година да стартира строежът на „Южен поток“, за да има България енергийна сигурност. Проектът ще осигури и 5 хил. работни места. Работи се активно за диверсификацията на сектора. Министърът разказа за скорошната си визита в Азербайджан, където се е обсъждала възможността за създаване на българо-азербайджанска компания за газификация на страната, след като бъде реализиран проектът за доставка на газ до България. Водят се преговори за увеличаване на газовата инфраструктура, за разширяване на газохранилището в Чирен. Работи се по изграждане на газовите връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия. Преговаря се и за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, макар приоритет да е удължаване живота на 5-ти и 6-ти блокове.

Според министър Стойнев увеличаването на дела на възобновяемите енергийните източници трябва да е на база спецификата на отделните държави-членки, а не на ниво Европейски съюз. Енергията от ВЕИ е добре да бъде насочена предимно към бита или селското стопанство. Правителството има ясна визия за цялостната енергийна система на страната и работи по програма за стабилизация на сектор „Енергетика“ и реализация на големите енергийни проекти.

Министърът засегна и проблема с недостига на квалифицирани кадри. Търсенето на технически професии значително надвишава предлагането. Това според него може да се преодолее чрез дуалната система – практикуване на обучаемите в производствена среда. Новото професионално обучение ще бъде две години след завършване на средно образование.

От своя страна сливенският бизнес постави въпроси, свързани с необходимостта за вливане в бизнеса на няколко хиляди висококвалифицирани и добре платени работни места. Поставен беше въпросът за това държавата да не подкрепя монополите в големите търговски вериги и за улесняване на достъпа на българските производители в тях. Споделено беше недоволство от дейността на електроразпределителните дружества. Министър Стойнев съобщи, че в момента текат проверки на дейността на ЕРП-та. Те се извършват от ДКЕВР, съвместно с НАП, АДФИ и ДАНС, а резултатите ще станат ясни през следващите месеци.

Представителите на бизнеса акцентираха върху проблема с междуфирмената задлъжнялост, високите цени на газта и на енергията от ВЕИ. Поставен беше въпросът за мерките, които се вземат срещу сивата икономика и в защита на българския бизнес от нелегалните стоки, за диференциацията на данъчните ставки и др.

Снимки

Снимка 2