Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Валя Радева присъства на откриването на изложба на Исторически музей – Нова Загора

26 септември 2014 21:24,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1086
Официалните гости и учените, работили по проекта

Изложение на археологически находки от средата на I в. сл. Хр. представи на 26.09.2014 г. историческият музей в Нова Загора. По покана на директора на музея – Пейчо Пейчев, официални гости на откриването бяха областният управител на област Сливен – Валя Радева и кметът на община Нова Загора – Николай Грозев.

„Горда съм, че на територията на област Сливен има подобни събития и се осъществяват толкова ползотворни международни сътрудничества. Радвам се, че плодът на тригодишната съвместна работа между музеите в Нова Загора и в Майнц, е вече налице, и че широката общественост ще успее да се докосне до „Дарове за вечността”, каза Валя Радева.

Експозицията представя уникални реконструкции и реставрирани гробни дарове от погребение на тракийски аристократ, открити при проучвания на източната могила край с. Караново, общ. Нова Загора. Самото реставриране и изпълнението на проекта, за да достигне до ценителите, става възможно след упорит труд и тригодишно сътрудничество между Исторически музей – Нова Загора и Римско-германски централен музей – Майнц, Германия.

Събитието и последващата „Нощ на отворените врати”, която ще започне тази вечер в 22:30, поставят началото на празничните чествания за празника на гр. Нова Загора – Петковден.

Снимки

Разглеждане на експозициятаРазглеждане на експозициятаЕкспонати от изложбатаСнимка от находка на мястото на откриването й