Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков и нерегламентираните сметища

17 декември 2009 14:05,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1407
нерегламентирано сметище

На специална пресконференцията „Сметища ли са нашите реки? ”проведена през месец ноември бе представена политиката на Областна администрация Сливен относно големия екологичен проблем замърсяването на водосборните райони.

Отпадъците са основен проблем за всяка страна. Те могат да създадат сериозни рискове за здравето на хората и за околната среда. Правилното управление и контролиране на сметищата е основна европейска политика, която цели да се намали въздействието върху околната среда, от неправилното депониране на битовите отпадъци.

Областният управител г-н Марин Кавръков е категоричен и безкомпромисен в действията си относно нерегламентираните сметища, за това той предизвика обществен дебат по този неотложен проблем. Трябва да сме подготвени и да направим всичко възможно, за да предотвратим санкциите, които ще ни наложи Европейската комисия за неотговарящите на стандартите сметища.

На 15.12.2009 г. в Областна администрация беше получен сигнал от г-н Кирил Узунов – жител на с. Градец, община Котел за съществуващи многобройни проблеми, касаещи територията на селото – заустване на отпадните води в реката, нередовно сметосъбиране, замърсени с битови отпадъци площи, безконтролно изсичане на дървета и др.

Във връзка с това Областният управител г-н Марин Кавърков се обърна към компетентните институции за разрешаване на изброените проблеми. Бяха сигнализирани РИОСВ Бургас, Басейнова дирекция Варна, Областна дирекция на МВР, кмета на община Котел, Държавно ловно стопанство Котел. В резултат на това вече е получен отговор за извършена проверка на място от РИОСВ Бургас, констатирани са редица нередности и са направени предписания за тяхното отстраняване, а именно:

- предприемане на мерки за преустановяване и ликвидиране на замърсяването на коритото на р.Луда Камчия и почистване на вече замърсените;

- предприемане на мерки за преустановяване и ликвидиране на нерегламентираното отвеждане на битово-фекални води в реката с изграждане от домакинствата на изгребни септични ями със срок до 31.12.2009 г.;

- съставен е акт на кмета на с.Градец по Закона за управление на отпадъците и са дадени предписания за почистване на замърсените с отпадъци терени със срок до 30.11.2009 г.

- в същият срок е дадено предписание да се почисти и терена на старото селско сметище и да се информира населението, че то е с преустановена експлоатация след въвеждане на организирано сметосъбиране и извозване на отпадъците;

- съставен е акт на кмета на община Котел за това, че няма определени лица, който да съставят актове за нарушение на ладшафта (във връзка с копаенето и добиването на пясъчни плочи).