Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мария Белова, ГЕРБ: Промените в Закона за собствеността на земеделските земи означават по-ясни правила

05 февруари 2015 11:40, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 9 години, брой четения: 1635
Мария Белова

Има единомислие с МЗХ и земеделските браншови организации по отношение Закона за изменение и допълнение на закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Мария Белова. Според нея, промените означават навлизане в новия програмен период с много по-ясни правила.

 

Основната промяна касае разпореждането и отдаването под наем и аренда на пасища, мери и ливади от общински и държавен поземлен фонд. „Тези имоти ще бъдат отдавани приоритетно на животновъдите с цел подпомагане на сектор селско стопанство, който е един от най-уязвимите и има крайна необходимост от допълнителна държавна помощ. Тази промяна в закона може да се счита като сериозна държавна помощ”, каза Мария Белова.

Отдаването ще бъде без търг от страна на животновъдите, на база пропорционално разпределение, по брой животни и по методика земеделското министерство. След предоставене на небходимите площи, имоти ще бъдат предоставени чрез търг на заинтересовани лица. Основна цел на промяната е обезпечаване с необходимите площи за пасищни животни, допълни Белова.

 

Сред другите промени, които предлага законопроектът, са редът, в който ще се сключват комасационните споразумения и отдаването на полските пътища, собственост на общините. „Към момента практиката показва, че пътищата са общинска собственост, но за тях ползвателите не заплащат дължимия наем, а се възползват от получаването на европейски средства. С промяната на закона тази практика ще бъде преустановена. Те ще бъдат задължени да сключват договори за наем. Това е много важно, тъй като разполагам с информация , че тези полски пътища са с обща площ 1 750 00 декара за страната. Ако приемем, че дори и половината от тях са полски пътища в самите масиви на обработка, се касае за много голяма сума, която би могла да бъде сериозен приход в общините” поясни депутатът.

Следващата седмица законопроектът ще се разгледа на второ четене в парламента.