Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Одобрени са резултатите от изпълнението на Плана за развитие на Югоизточен район

16 април 2015 17:09,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 628
Снимка

На заседанието си вчера правителството одобри докладите за резултатите от изпълнението на регионалните планове за развитие на Южен централен, Югозападен и Югоизточен райони за периода 2007-2013 г.

Документите са изготвени на база на последваща оценка, извършена от независими оценители през 2014 г. Те представят напредъка по изпълнението на целите и приоритетите на плановете за развитие на съответните райони, общото въздействие от изпълнението, оценката на ефективността на използваните финансови ресурси и съдържат препоръки относно провеждането на политиката за регионално и местно развитие в периода до 2020 г.

Югоизточен район бележи средни стойности по почти всички основни показатели спрямо районите от ниво 2. По отношение на създадения БВП и БДС регионалната икономика регистрира стабилност и устойчивост, близка до средната в страната. Въпреки предприетите мерки за привличане на инвеститори в района и подобряване на социално-икономическата конюнктура, бизнес условията остават непривлекателни за инвеститорите. Туризмът е единственият сектор от местната икономика, който отчита ръст, но все още остават предизвикателствата, свързани с качеството на обслужване и разнообразяване на туристическия продукт. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Коефициентът на заетост на населението намалява с 3,3% и нарежда района на трето място в страната. Продължава негативната тенденция на увеличение на безработицата, която през периода 2007-2013 г. нараства със 7,2 на сто.