Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министерството на образованието и науката представи ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ пред широката общественост

28 май 2015 10:12,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 646
Снимка

На 26.05.2015 г. областният управител Димитър Сяров взе участие в информационно събитие, организирано от Министерство на образованието и науката за старта на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. (ОПНОИР).

В присъствието на представители на Европейската комисия, членове на Комитета за наблюдение на ОПНОИР, социални партньори, ректори на висши учебни заведения, ръководители на управляващи органи на оперативни програми и стотица граждани министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев откри мероприятието. То се състоя на сцената на Летния театър в Борисова градина в София.

Министър Танев благодари за конструктивната подкрепа на всичките над 100 организации, социални партньори, представители на различни ведомства, студентски и младежки организации и граждани, които дадоха повече от 1000 становища, коментари и позиции по програмата.

Той запозна накратко присъстващите с основните възможности, които ОПНОИР предоставя за финансиране през програмен период 2014 - 2020 г.

Общият бюджет на ОП НОИР възлиза на 1.37 млрд. лв., разпределени в четири приоритетни оси:

- научни изследвания и технологично развитие;

- образование и учене през целия живот;

- образователна среда за активно социално приобщаване;

- техническа помощ.

Целта на тези оси е да осигурят подкрепа за научни изследвания и технологична модернизация на изследователската инфраструктура, подпомагане връзката на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот.

Събитието продължи с богата концертна програма, включваща изяви на талантливи ученически състави от цялата страна, участвали активно в клубове по проект „УСПЕХ“. На информационните табла и в шатрите, построени около сцената, ученици представяха постигнатите резултати и демонстрираха добри практики от проекти, изпълнявани от Министерството на образованието и науката в рамките на предишния програмен период 2007-2013 г. като междинно звено по приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.