Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

28 май 2015 10:15,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 666
Снимка

На 26-27.05.2015 г. областният управител Димитър Сяров, в качеството му на член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г., взе участие във второто заседание на комитета.

То беше открито от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той изтъкна успешното приключване на преговорния процес с Европейската комисия и одобряването на 19 февруари 2015 г. на окончателния вариант на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР). Този успех е резултат на положените съвместни и последователни усилия на учени, държавни служители и политици през изминалите години. Това е първата самостоятелна оперативна програма, насочена изцяло към проблемите на науката и образованието в България. Проф. Танев допълни, че ясно се осъзнават високите отговорности, поставени пред Министерството на образованието и науката, което е определено за управляващ орган на тази оперативна програма.

Той информира за създадените три тематични работни групи в изпълнение на приетото на Първото заседание на Комитета за наблюдение: „Предучилищно и училищно образование“, „Социално приобщаване чрез образование“ и „Висше образование“. Тези три тематични групи стартираха дейността си през посочения период, като разгледаха и обсъдиха предложените от Управляващия орган критерии за избор на операции по Приоритетна ос 2 „Образование и учене през целия живот“ и Приоритетна ос 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“ на ОПНОИР.

Министър Танев се спря на въпроси, свързани с критериите за избор на операции, процедурата по конституирането на постоянен подкомитет „Научни изследвания и технологично развитие“ и методологията за оценяване на проектни предложения. Той допълни, че в процеса на работа е спазен принципът за провеждане на широка обществена дискусия по представената проблематика с всички заинтересовани страни в рамките на трите тематични работни групи, подкомитета „Научни изследвания и технологично развитие“, както и на ниво преговорен процес с представители на Европейската комисия. Участвали са не само експерти по образование и наука, но и представители на студентските, докторантските и младежките организации, както и водещи представители на професионалните гилдии и сдружения.

Участие в двудневния форум в София взе и Аурелио Сесилио - началник на отдел в Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия. Той поздрави българския ръководен екип за успеха при преговорите и одобряването на оперативната програма, чието създаване е резултат от години напрегната работа между Европейската комисия и властите в България. Г-н Сесилио изтъкна уникалността на ОПНОИР, която е единствена по същността си чрез събирането на Европейския социален фонд и Европейския регионален фонд с единен фокус към наука и образование в България. Той изрази задоволство, че някои от членовете на Комитета за наблюдение представляват потенциалът на тази оперативна програма и се обърна към участниците с думите: „Не питайте какво Програмата може да направи за вас, а се попитайте какво вие може да направите за Програмата!“.

Г-н Франсоа Галага от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия добави, че има още много за вършене. По отношение на реалните усилия за повишаване научния потенциал г-н Галага каза, че това започва с висшето образование и ученето през целия живот.

Второто заседание на Комитета за наблюдение разгледа критерии за избор на операции по оперативната програма, които ще стартират до края на 2015 г. Те са широко обсъдени предварително от тематичните работни групи „Предучилищно и училищно образование“, „Социално приобщаване чрез образование“ и „Висше образование“, които подпомагат дейността на Комитета за наблюдение на „Наука и образование за интелигентен растеж“.

В заседанието участваха представители на държавни институции, органи на местно управление, социални партньори, неправителствени организации.

Снимки

Снимка 1Снимка 2