Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Регионална среща на ученическите съвети се проведе в областна администрация Сливен

12 юни 2015 15:01,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 796
Снимка 1

На 12.06.2015 г. в областна администрация Сливен се проведе регионална среща по проект „Насърчаване на участието на децата чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище“. Участие в срещата взеха представители на всички ученически съвети от област Сливен.

Форумът беше открит от заместник областния управител Камен Костов. Той приветства участниците и заяви подкрепа за добрите инициативи на съветите на децата и на всички млади хора от областта. Те могат и трябва да допринесат за промяна в политиките, насочени към децата и младежите, както на местно, така и на национално ниво. Г-н Костов призова присъстващите да търсят подкрепа и да включват областна администрация в мероприятията си за осъществяването на добрите идеи.

По време на регионалния форум Анета Калчева – координатор на проекта, и Румен Минковски – заместник директор на Фондация „Партньори – България“, направиха преглед на напредъка по проекта досега и представиха основните направления за работа през следващия период. Ученици от училищните съвети пък презентираха инициативите, които са реализирали.

Беше обсъдено бъдещето на съветите, в т.ч. планът за развитие, ангажираността на възрастните, работни групи и др. Предстоят 10 обучения, 45 работни срещи на общинските и областния съвети на децата, национална кръгла маса, както и кандидатстване за малки грантове за финансиране на инициативи, с които децата и младежите да променят средата, в която живеят.

Форумът завърши с награждаване на учениците от съветите – бяха връчени награди за активна дейност.

Проектът „Насърчаване на участието на децата чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище“ стартира през 2012 г. по инициатива на ДАЗД, с подкрепата на УНИЦЕФ, Министерството на образованието и науката и Национална мрежа за децата и се изпълнява от Фондация „Партньори – България”. Целта му е пилотно въвеждане и осигуряване на устойчивост на цялостен механизъм за участие на децата; проектиране и създаване на благоприятна среда и оперативна рамка за участието на децата на училищно, общинско, областно и национално равнище. Пилотните структури по проекта са: един Областен детски съвет в Сливен; 8 - Общински детски съвети в Сливен, Котел, Твърдица, Нова Загора, Благоевград, Гоце Делчев, Монтана, Вършец; 17 - Училищни детски съвети. В област Сливен училищни съвети функционират в СОУ „Й. Йовков“ и 6 СОУ „Бр. Миладинови“ в гр. Сливен, СОУ „Й. Йовков“ – Твърдица и СОУ „Г. Каравелов“ – Шивачево, Соу „Г. С. Раковски“ – Котел, СОУ „И. Вазов“ и ПГТТ „Ат. Димитров“ в Нова Загора.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6