Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат

11 август 2017 16:05, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 880
---

„Община Сливен ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат. Ние помагаме с каквото можем, но основното мнение дали да продължат трябва да бъде на Археологическия институт при Българската академия на науките и на Министерството на културата”. Това посочи при посещението си на разкопките днес кметът на Сливен Стефан Радев.

 

Седем експерти от Националния археологически институт към БАН, ръководени от доц.д-р Христо Попов - зам.-директор и екип от историческия музей в Сливен провеждат разкопки край град Кермен. В проучванията се включиха и 20 работници от близките населени места. Разкопките започнаха на 26 юли и ще продължат 20 работни дни. Министерството на културата са отпуснали 13 000 лева за проучванията. Община Сливен предостави жилище на екипа и работници по временната заетост.

 

Кметът Радев уточни, че в бюджета на общината тази година няма заложени средства във връзка с разкопките, а тепърва ще се работи в тази посока. „Първо теренът трябва да се проучи, да се разкрие научния потенциал, от там нататък е въпрос на преценка доколко може да се социализира това място и доколко би било атракция за туристи”, каза кметът на Сливен. Според Радев най-естественото място на откритите артефакти е да бъдат съхранявани в историческия музей в Сливен, като се използват законовите механизми за това.

 

„Музеят в Сливен има дългосрочна програма да продължава проучванията, съвместно с Археологическия институт към БАН. Най-важното е, че ние попълнихме бели петна в нашия район, получиха се впечатляващи резултати, които не допускахме, че може да се случат, посочи директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков, участник в експедицията.

 

Разкрити са раннохристиянска трикорабна базилика с дължина над 30 метра и вила от римския период, също така 18 гроба, но според доц. Христо Попов, може да се очаква погребенията да надхвърлят 300. Според доц. Попов, най-вероятно базиликата е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района, по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида.

 

При разкопките е разкрита вила, с представителна жилищна част с 13-14 помещения, стопански помещения, складове за зърно, голям двор и други помощни постройки.

 

Историците имат готовност за консервират за един-два сезона откритите базилика и вила. Те се надяват да се намери възможност проучванията да продължат и догодина.

Снимки

------------------