Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се музикално-поетичен спектакъл "140 години свобода"

27 февруари 2018 17:12, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 896
---

На 26 февруари 2018г., в Държавен куклен театър –Сливен се проведе музикално-поетичен спектакъл „140 години свобода” – първата от проявите включени в програмата на общината за отбелязване на Националния празник - 3 март, и 140 – годишнината от сключването на Санстефанския мирен договор и обявяването на свободата на България. Спектакълът бе организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен с подкрепата на община Сливен, Руския културно-информационен център – София, Съюза на рускоезичните писатели в България и Държавен куклен театър–Сливен.

Гости на събитието бяха: Стефан Радев - кмет на община Сливен, Таско Ерменков –депутат, Кирил Воронков – референт за образование и култура в Руския културно-информационен център –гр.София, Наталия Ерменкова – председател на Съюза на рускоезичните писатели в България, Бисерка Василева – началник на РУ на МОН и др. Въпреки лошото време на него присъстваха културни деятели, журналисти, писатели, читалищни дейци, преподаватели, представители на руската диаспора в града, много граждани.

В началото на спектакъла, с приветствия към присъстващите във връзка с предстоящия Национален празник и знаменателната 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор и освобождението на България се обърнаха кметът на община Сливен – Стефан Радев и Кирил Воронков от Руския културно-информационен център в София.

Чрез мултимедиен документален филм беше представено отминалото, но незабравено време на борби и страдания на българския народ довели до обявяването на Руско-турската освободителна война от 1877/1878г., както и подвига на руските войни и българските опълченци извоювали освобождението на България.

В спектакъла бяха включени и стихове на поети от България и Русия, изразили най-ярко преклонението си пред подвига на руските освободители и българските опълченци, както и онова чувство на братство и свързаност между двата народа, което ще остане живо завинаги, въпреки превратностите на времето. Свои стихове прочетоха и поетите от Съюза на Рускоезичните писатели в България – гости на събитието: Нико Стоянов, Екатерина Шарипова и Наталия Недялкова. Наталия Ерменкова – председател на Съюза поздрави присъстващите със стихотворението си ”Пиета” и представи излезлия само преди дни сборник със стихове „140 солнц свободи”, посветен на 140 годишнината от освобождението на България и на подвига на участниците в Руско-турската освободителна война.

Прекрасен завършек на вечерта бяха песните „Кукушка”, „Позови меня” и „Конь” на популярната група „Любе” в изпълнение на талантливите млади певци Ксения Гребень и Маломир Ингилизов.

 

Снимки

------------------