Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изграждането на ново защитено жилище започна в Сливен по Програмата за хуманитарна и гражданска помощ на САЩ

20 юли 2018 11:59, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 837
---

Стартира изграждането на ново защитено жилище за възрастни с умствени увреждания в Сливен, благодарение на Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ (EUCOM). Договорът за строителство е възложен на строителя "ИСС Инженеринг" ООД от Инженерно командване на военно-морския флот на САЩ (Naval Facilities Engineering Command (NAVFAC), което също така ще извършва контрол и надзор на строителните работи.

Обектът е включен в Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване след съвместната работа на експерти от Община Сливен и посолството на САЩ в София. Американската страна се ангажира с проектирането и извършването на строителните работи. В писмо от Отдела за сътрудничество в областта на отбраната на Посолството на САЩ в София до Община Сливен е изрично посочено също така, че всички строителни работи ще бъдат извършени стриктно в съответствие с българското законодателство и нормативи в областта на строителството. Проектът бе предложен от Община Сливен и одобрен през миналата календарна година.

Днес строителството започна реално след одобряването на инвестиционния проект и издаването и влизането в сила на разрешение за строеж съгласно българското законодателство.

Новото защитено жилище ще бъде изградено на територията на общински имот на ул. "Асеновска" №11 в централната част на град Сливен. Капацитетът на защитеното жилище ще бъде осем възрастни с умствени увреждания. След изграждането му в него ще работят трима професионални терапевти. В жилището ще бъдат настанени осем души. В новото защитено жилище на обитателите ще бъдат предоставени условия близки до домашните в семейна среда.

Разгънатата застроена площ на сградата ще бъде 445,81 кв. м., включително два етажа и сутеренни помещения. Защитеното жилище ще бъде изградено върху общински парцел, на който наскоро бяха разрушени самосрутващи се и опасни сгради.

На първия етаж ще бъдат разположени две спални помещения, всекидневна и трапезария с кухненски блок, санитарни помещения. На втория етаж се предвиждат още две спални, складови и санитарни помещения. В сутеренните помещения ще бъдат разположени складове, перално помещение и абонатна станция за свързване към топлопровода на ТЕЦ.

Община Сливен е първата община в България, работеща в областта на предоставянето на социални услуги от резидентен тип. Постепенно в подобни заведения се извеждат настанените в институции като Дома за възрастни с умствена изостаналост в село Качулка. По този начин се преодолява риска от социална изолация, а на потребителите на социалните услуги от резидентен тип се осигуряват условия, близки до домашните.

След изграждането на новото защитено жилище неговата издръжка ще бъде поета от държавния бюджет, заедно с останалите социални услуги, чиито доставчик е Община Сливен.

Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване включва поредица от хуманитарни и строителни проекти в няколко европейски страни.

Програмата за оказване на хуманитарна помощ на цивилното население подобрява оперативната съвместимост между съюзниците, като в същото време посреща нуждите на местните общности и подобрява качеството на живот.

През последните пет години Правителството на САЩ е инвестирало над четири милиона долара в различни проекти за хуманитарна помощ в България. Български и американски военни заедно полагат доброволен труд за успешното реализиране на тези проекти. Освен това по тази програма Правителството на САЩ си партнира с неправителствени организации и местни компании за осъществяването на проектите в съответствие със стратегията за социално и икономическо развитие на България.

 

 

 

 

Снимки

---------