Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител поздрави ППМГ "Добри Чинтулов" за 140-ия рожден ден

19 октомври 2018 14:31,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 938
Областният управител Ч.Божурски честити празника на директорката М.Милева

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски бе гост на тържествената церемония в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ послучай 140-годишнината от създаването на учебното заведение. „Гимназията е емблема не само на Сливен, а и на българското образование. Заставам пред Вас с чувство на уважение и респект, защото не училището създава учителите и учениците, а учителите и учениците създават Училището. Ето това са направили поколенията преди Вас, това правите и Вие“, каза в приветствието си Божурски.

Празникът на 19 октомври в двора на ППМГ „Д.Чинтулов“ започна с изпълнение на военния духов оркестър. Чинтуловите четници застанаха пред строя, тържествено бе посрещнато училищното знаме. Директорката Мариана Милева поздрави учениците и колегите си, като направи кратка ретроспекция за живота на училището. В средата на миналия век са започнали да наричат гимназията „сливенския университет“, след като е дадено правото на отлично подготвените й ученици да стават студенти без конкурсна процедура, подчерта Милева и пожела на децата да израснат като позитивни, почтени хора и честни граждани, от които обществото ще има нужда. На финала на празника в небето полетяха 140 балона в бяло, зелено и червено. Гости на церемонията бяха още доц.д-р Лиляна Апостолова, бивша възпитаничка на гимназията, зам.кметът Стоян Марков, общински съветници, родители.

Учебното заведение е създадено през 1935/36 година, през 1878 г. става Сливенско реално училище. Негови възпитаници са летописецът на Сливен Симеон Табаков, кметът на София Иван Иванов, Пенчо Славейков, Константин Константинов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов, известни лекари, музиканти, режисьори, общественици, учители.

Снимки

Церемонията се състоя в двора на гимназиятаРитуалът бе открит с изпълнение на военния духов оркестърУчениците на гимназиятаСтроят тържествено посрещна училищното знамеВодещите на празникаДиректорката Милева поздрави учениците и преподавателитеПриветствие поднесе и областният управител Ч.БожурскиВ края на церемонията в небето полетяха 140 балона в цветовете на националния трикольор