Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На Архангеловден в Гавраилово - поклонение и тържествен водосвет

08 ноември 2018 14:15,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 878
Архангеловден е и празник на храма в сливенското с.Гавраилово

Жителите на Гавраилово отбелязаха празника на селото на 8 ноември, Архангеловден. С тържествена церемония бе почетена паметта на съселяните им, останали завинаги по фронтовете на трите освободителни войни в началото на 19 век и изгубили живота си през Втората световна война. По-късно в православния храм, носещ името на светеца-покровител Свети Архангел Михаил, бе отслужен тържествен водосвет от отец Силвестър Янакиев. „Въпреки трудностите, Вие успяхте да запазите поминъка си и да съхраните славата на Българската долина на прасковите. Читалището Ви е сред най-будните духовни средища в областта. А в Основното училище „Найден Геров“ работи мотивиран педагогически екип, в резултат на което децата на Гавраилово участват в градски и регионални състезания и конкурси наред с останалите си връстници“, заяви областният управител Чавдар Божурски в поздравителен адрес до кмета Димитър Андреев и жителите на селото.

Поздравителният адрес бе връчен от зам.областния управител Камен Костов. Гости на тържествената церемония бяха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът на община Сливен Румен Иванов, директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов.

В Гавраилово живеят близо 1 200 души. Селото е традиционен домакин на единствения в страната Фестивал на прасковата, по време на който производители от страната и научни работници обменят информация за новостите в бранша. Първите прасковени насаждения са създадени през 30-те години на миналия век. В момента се отглеждат 1 100 дка градини. Църквата е съградена от местното население през 1866 г., а читалище „Слънце“ чества през т.г. 90-годишен юбилей.

Снимки

Учениците от клуб "Млади възрожденци" в ОУ "Н.Геров" в селото също участваха в церемониятаГостите на празникаКметът Димитър Андреев поздрави жителите на селотоДецата и учениците в ГавраиловоЗам.областният управител К.Костов поднесе цветя пред паметника на загиналите гавраиловциЦветя на паметника и от децатаЦветя на паметника и от децата - 2Храмът "Св.Архангел Михаил" в селото е един от най-старите в епархията