Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител бе домакин на среща на министър Маринов с общински кметове и полицията

13 ноември 2018 15:17,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 1078
Министър Маринов, областният управител и кметовете на общини

Взаимодействието между местната власт и полицията за осигуряването на обществен ред бе тема на работна среща, проведена на 13 ноември в Сливен по инициатива на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Домакин на срещата бе областният управител Чавдар Божурски.

Министър Маринов пристигна заедно с началника на политическия си кабинет Михаил Златанов и директора на Главна дирекция „Национална полиция“ гл.комисар Христо Терзийски. Те разговаряха с кметовете на четирите общини, кметове и кметски наместници на села, ръководството на ОД на МВР-Сливен и на районните управления, представители на прокуратурата. „Целта е да начертаем общи действия, за да повлияем на сигурността и реда“, заяви министърът. Сливен е сред областите с по-голямо етническо разнообразие и е важно във всички населени места да се работи с общностите на базата на диалога и на общите цели, свързани с „малките“ неща, които дразнят всеки: дребните кражби, смущаването на нощната тишина, нарушаването на общинските наредби. Необходимо е да се води диалог докъде е нормата на поведение, допълни още той. Министър Маринов препоръча общините да окажат съдействие в осигуряването на видеонаблюдение не само в градовете, а и в селата, като превенция за опазване на обществения ред.

Общинските кметове направиха няколко предложения. Кметът на община Сливен Стефан Радев посочи, че съществува проблем с адресните регистрации заради ограниченията за регистрация на един адрес, което води до невъзможност група хора да получат документи за самоличност. Кметът Коста Каранашев отправи молба за осигуряването на високопроходими автомобили за нуждите на полицията в планинската община Котел и за осигуряването на по-голям полицейски състав. „Имаме нужда от полицейска обходна двойка. Бяхме осигурили 50 хил.лева в нашия бюджет, за да купим два триколесни патролера за обхода, но се оказа, че няма процедура за това“, каза от своя страна кметът на община Нова Загора Николай Грозев и изрази очакване, че с промени във вътрешноведомствената нормативна уредба този проблем може да бъде решен. Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов постави акцент върху невъзможността местните администрации да събират глобите по съставените наказателни постановления за нарушения на обществения ред. „При нас се натрупаха близо 50 хил.лева от несъбраните глоби. Има изискване да не се посяга на социалния минимум на гражданите. Но в същото време мисля, че като има нарушение на обществения ред, трябва да има и последици за виновните“, допълни Атанасов. Общинските кметове се обединиха около идеята, че на нарушителите може да не се налага единствено финансова санкция, а и да бъдат задължавани да положат обществено полезен труд. Идеята подкрепи зам.административният ръководител на Окръжната прокуратура Диана Стоева и пое ангажимент да проучи правните възможности за това.

 

Представители на местните администрации изразиха готовност да закупят със собствени средства и да предоставят на пътната полиция технически средства за проверка на шофьорите за употреба на алкохол и наркотици. Кметове на села от община Сливен изразиха тревога от незаконните съжителства с малолетни и непълнолетни и настояха за нормативни промени, тъй като глобите, заложени в механизма за връщането на учениците в училище, не дават очаквания резултат. „Образованието е дългосрочно най-вярното решение. Вярно, че иска много инвестиции от време и пари сега, а резултатът ще го видим след много години. Но това е решението“, отбеляза сливенският кмет Стефан Радев и допълни, че една от стъпките в правилната посока е откриването на първата детска градина в кв.“Надежда“ в Сливен.

Снимки

Министър Маринов пристигна в Сливен с началника на политическия си кабинет и директора на ГД "Национална полиция"Преди работната среща министърът отговори на журналистически въпросиУчастниците в работната срещаУчастници в работната среща - 2Директорът на ОД на МВР ст.комисар Величков изнесе доклад за конвенционалната престъпностКметовете на общините направиха интересни предложения, свързани с осигуряването на обществения редЗам.административният ръководител на ОП-Сливен Диана Стоева обеща съдействие на общинските кметовеВ дискусията участваха и кметове на малки населени места

Файлове