Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриване на процедура за избор на банка за предоставяне на финансов кредит на СБР-Котел ЕООД

10 декември 2018 14:00,
Излъчване: СБР - Котел преди 5 години, брой четения: 2445

На основание чл.13б, ал.1 във връзка с т.1.3/3/ от Приложение №3 към чл.13б от ПРУПДТДДУК СБР-Котел ЕООД открива процедура за избор на изпълнител на финансова услуга, с предмет:

 

„ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ФИНАНСОВА УСЛУГА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВ КРЕДИТ ЗА ДОСТАВКА И МОНТАЖ НА ДИЗЕЛОВ АГРЕГАТ ЗА НУЖДИТЕ НА „СБР-КОТЕЛ“ЕООД“

 

УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА НАБИРАНЕ НА ОФЕРТИ ДО 16.00ч.на 17.01.2019г.

 

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ УЧАСТНИЦИ И БАНКОВИ ИНСТИТУЦИИ:

Във връзка с получени на 28.12.2018 г. на електронната поща на „СБР-Котел“ЕООД въпроси, свързани с обявена поръчка с предмет: Избор на изпълнител на финансова услуга за предоставяне на кредит за доставка и монтаж на дизелов агрегат за нуждите на „СБР-Котел“ЕООД, болницата дава следните отговори:

По първи въпрос: В проекта на договор, чл.6, ал. 2 указва: „(2) Олихвяването на усвоените по кредита средства започва от датата, посочена в Раздел ІІІ, чл. 5, ал. 1 от договора и се извършва ежемесечно”. В проекта на договор, приложен към документацията за участие не съществува раздел ІІІ; в случай, че се визира раздел ІІ, то ал. 1 не урежда дата, а сметка. Молим за прецизиране на текста, пред вид ангажимента да приемем проекта на договор без възражения.

Отговор: В проекта на договор, приложен към документацията /Приложение №7/ съществува раздел ІІІ с наименование „Условия за предоставяне, ползване и погасяване“. В гореспоменатия чл.6, ал.2 от него се има предвид, че олихвяването на усвоените по кредита средства започва от датата на усвояване на сумата, която е определена в чл.5, ал.3 от проекта за договор, а именно – Кредита е усвоен с извършване на превода и заверяване на посочената в Раздел ІІІ, чл.5, ал.1 банкова сметка.

По втори въпрос: В проекта на договор, чл.7, втората ал. 3 указва: (3) БАНКАТА начислява такса за управление и обработка на предоставения кредит, ежегодно върху размера на усвоената непогасена част от главницата в размер на ..........% (Словом: ....................................................... процента), която се заплаща при усвояване на кредита.” пред вид предвиденото еднократно усвояване на кредита, пред вид срочността на кредита – 36 м. и характера на таксата – годишна, то тази такса следва да се дължи при усвояване, върху размера на кредита и в началото на всеки следващ дванадесет месечен период, върху размера на усвоената непогасена част от главницата. Молим за прецизиране на текста, пред вид ангажимента да приемем проекта на договор без възражения.

Отговор: Разпоредбата на чл.7 от проекта за договор включва 5 алинеи. Предвид повтарянето на алинея 3, се налага техническа промяна в изброяването и втората алинея 3 да се преобразува в алинея 4. Алинея 4 от приложения проект за договор да се преобразува в алинея 5, а алинея 5 от приложения проект за договор да се преобразува в алинея 6.

Чл.7, втората ал.3 по приложения проект за договор за кредит /чл.7, ал.4 след промяната/ се преобразува по следния начин: „БАНКАТА начислява такса за управление и обработка на предоставения кредит, ежегодно върху размера на усвоената непогасена част от главницата в размер на ……..% /Словом:……………… процента/, която се заплаща при усвояване, върху размера на кредита и в началото на всеки следващ дванадесет месечен период, върху размера на усвоената непогасена част от главницата“.

По трети въпрос: Във връзка с регулаторни промени, наложени от изискване на Регламент 2016/2011 на ЕС, БНБ преустановява изчисляването на СОФИБОР, считано от 01.07.2018 г., видно от публикувано прессъобщение на страницата на БНБ на 16.03.2017 г. Пред вид указаното в документацията (Приложение № 6) „годишният лихвен процент за редовен дълг върху усвоената част от кредита е определен като сбор от едномесечен СОФИБОР плюс надбавка”, както и текста на чл.6, ал. (3) „ (3) БАНКАТА има право едностранно да променя размера на лихвения процент, посочен в чл. 6, ал. 1 от договора, само когато това се налага от изменение в едномесечния СОФИБОР, като е длъжна да уведоми писмено КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ за извършената промяна в срок до 3 (три) дни от датата на промяната.” , молим за разяснение и прецизиране на съответните текстове в приложенията към документацията.

Отговор: Тъй като от 01.07.2018 г. БНБ е преустановила изчисляването на СОФИБОР, възложителя прави следните промени:

1. В Приложение 6 от документацията, отпада пояснението дадено в т.2 от приложението, а именно: „годишният лихвен процент за редовен дълг върху усвоената част от кредита е определен като сбор от едномесечен СОФИБОР плюс надбавка“;

2. В чл.6, ал.3 от проекта за договор се променя по следния начин: „БАНКАТА има право едностранно да променя размера на лихвения процент, посочен в чл.6, ал.1 от договора, само когато това се налага от изменение в основния лихвен процент, обявен на страницата на БНБ, като е длъжна да уведоми писмено КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ за извършената промяна в срок до 3 /три/ дни от датата на промяната“.

 

 

Предвид публикуването на настоящите отговори, възложителя удължава срока за приемане на документи по поръчка с предмет: „Избор на изпълнител на финансова услуга за предоставяне на кредит за доставка и монтаж на дизелов агрегат за нуждите на „СБР-Котел“ЕООД“ до 09.01.2019 г. до 16.00 ч.

 

 

 

Файлове

Образци на документи за участие [36.3KB]

Microsoft Word Open XML Document

Коригирано Приложение № 6 [18.3KB]

Microsoft Word Open XML Document