Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Правилата за прием на децата в детските градини и детските ясли са актуализирани

09 януари 2019 14:53, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 1028
---

Актуализацията на Наредбата за прием на децата в детските градини, детските ясли и яслените групи към детските градини влезе в сила на 1 януари. Регистрирането на заявления за участие в класиране ще се извършва за календарна година, а за некласираните до края на годината деца, е необходимо да бъде подадено ново заявление. Промяната се налага, поради влезли в сила разпоредби за защита на личните данни.

Системата за електронен прием ще се отваря в началото на календарната година, и ще се затваря в края на годината в съответствие с утвърден график за прием. Графиците за календарната 2019 год. са достъпни на специализирания сайт за прием (https://priem.sliven.bg). Системата ще бъде отворена за регистрация на заявления от 4 февруари, когато ще бъдат публикувани и свободните места за класирането през месеца. Всички останали класирания ще се извършват, съгласно утвърдените от кмета на общината графици. Важно е да се знае, че както досега входящият номер, датата и часа на подаване на заявлението не са от значение при класирането, а при равни условия, децата се класират на случаен принцип със случайни числа, генерирани чрез компютърната система.

Промяна има и в начина на отбелязване на адреса на заявителя. До момента заявителят беше този, който трябваше да посочи дали кандидатства с постоянен или настоящ адрес в или извън района на детската градина/ясла. Натрупаният досега опит показа, че много от родителите пропускат да отбележат адреса в района на детската градина/ясла или неправилно отбелязват постоянен и настоящ адрес, поради което не събират максималния за тях брой точки, и дори се налага да им бъде отказан прием поради неправилно подадена информация. Поради тази причина адресът ще се отбелязва автоматично, като информацията ще се извежда от базата данни на ГРАО-Сливен. В случай, че по някаква причина родителят не фигурира в базата данни на ГРАО или не може да подаде своето заявление онлайн, той ще трябва да посети на място детската градина/ ясла, където ще му бъде оказано съдействие за подаване на заявлението.

Преместването на децата от едно детска градина/ ясла в друга на територията на община Сливен ще се извършва чрез електронната система за прием, като родителят трябва да подаде заявление за участие в класиране в случай, че желае да премести детето си. Свободните места се обявяват всеки месец в раздел „Новини“ на специализирания сайт за прием.

Апелират се всички родители, които са имали активно заявление към месец декември 2018 год. и искат да участват в класиранията през 2019 год., да подадат отново своите заявления, когато системата за прием бъде отворена.

При възникнали въпроси или затруднения при работата с онлайн системата, родителите могат да се обръщат за съдействие към директорите на детските градини и детските ясли и определените от тях служители, както и към Ина Николова, главен експерт в Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ в Община Сливен, тел. 044/611 320, мобилен 0879 599 244.

09.01.2019 г.