Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Флашмоб по случай Деня на розовата фланелка

05 март 2019 10:39, Ивелина Тодорова (ОУ "Панайот Хитов")
Излъчване: ОУ "П. Хитов" (VII) преди 5 години, брой четения: 1917
сърце

По повод Деня на розовата фланелка, посветен на борбата с тормоза в училище, учениците от ОУ "Панайот Хитов" направиха флашмоб във формата на сърце. Децата пуснаха в небето розови балони с послания за толерантност и разбирателство и се хванаха на пъстро хоро – израз на безкомпромисното им отношение към тормоза в училище и съпричастността им към световната кауза за борба срещу насилието.

Вече няколко години училището приобщава учениците към световната инициатива. В дискусии и разговори бяха обсъдени проблемите за тормоза в училище и извън него, за необходимостта да бъдем добри и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на тормоз.

Инициативата датира от 2007 г.,когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на желаещите да ги облекат в училище. На този ден участниците носят розово, за да символизират неприемане на тормоза в училище. Инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и се отбелязва всяка година в последната сряда на февруари.

Днес хиляди в цял свят се включват в Деня на розовата фланелка като израз на готовността да се противопоставят на насилието във всичките му проявления, но и на стереотипите, свързани с пола. В България Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2012 година.

Снимки

хороhoro1хорохоро