Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

КЛУБ „ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ“ В НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ

31 март 2019 17:56, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 5 години, брой четения: 1835
Текстилна1

Здравейте, скъпи приятели! Вълнуващ и интересен е нашият клуб в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“– на малките и големи феноменчета, които се потапят всяка седмица в неподправената и толкова богата история и природа на нашия град Сливен.

Днес с удоволствие и нетърпение посетихме Националния музей на тестилната индустрия. Този музей е първата постоянна научнотехническа експозиция в България и има за цел да покаже историята на текстилната техника и технология, да подчертае ролята на Сливен в индустриалното развитие на страната, да представи българския принос в развитието на световното текстилно производство. И днес сградата е величествена – това е сградата на първото текстилно училище в България. Построена е през 1906 г. и е паметник на културата.

Чухме историята за основателя на българската текстилна индустрия – Добри Желязков. Добри Желязков, наричан още Фабрикаджията, сливенския предприемач, изградил през 1834 година първата в България и на Балканите текстилна фабрика. Качеството и вида на текстила, произведен във фабриката, заинтригувало дори султана – Махмуд II, който през 1836 година издал ферман и узаконил първата българска фабрика в Сливен, освободил я от данъци и наредил да бъде оказвано на предприемача Добри Желязков пълно съдействие от местните турски власти. Част от сградата на фабриката е запазена и до днес и се вижда до Музея на текстилната индустрия. Видяхме ключа от фабриката, останал като реликва и си представихме големите железни порти и идващите сутрин работници. Разказът и демонстрациите на екскурзовода ни впечатлиха и отново като с машина на времето ни върнаха години назад. За да ни покажат за сетен път величието на българина, предприемаческия му дух, усета за красота и уют и невероятното му трудолюбие.

Нашето пътешествие продължава – очаквайте следващото ни приключение.

За любителите на историята:

https://www.polytechnicsofia.com/muzej-na-tekstilnata-industriya

Анета Койчева-Иванова - ръководител на клуб "Природни феномени" в Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов"

Снимки

Текстилна2Текстилна3Текстилна4Текстилна5Текстилна6Текстилна7Текстилна8Текстилна9Текстилна10Текстилна11Текстилна12Текстилна13Текстилна14Текстилна15