Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

КЛУБ „ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ“ - НА ПОХОД В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ ВАКАНЦИЯТА

01 април 2019 07:45, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 5 години, брой четения: 1704
bv1

Какво по-хубаво от това да започнеш ваканцията си с разходка в планината..

В събота – на 30 март, нашият клуб си направи прекрасен поход до останките от Манастира "Свети Спас". Той се намира в подножието на Сините камъни, сгушен в живописна долчина над местността "Селището" северно от град Сливен.

Всъщност, предполага се, че историческото му име е "Св. Св. Константин и Елена", а легендите разказват за драматични събития, свързани с погрома над святата обител при падането под турско робство.Той бил един от 24-те манастира, наричани Малка света гора, притихнали из вековните гори около Сливен, облагородявали и обогатявали с дух и книжнина хората от подножието на планината в късното Средновековие. Историята нашепва, че по тези места православната вяра и Божието слово проповядвал самият Теодосий Търновски.

И днес това място, обвеяно в мистичност и святост, привлича много сливналии и туристи с покоя, красотата и духовната си магнетичност. Сред руините властват хармония и умиротворение.

Бялата вода е извор, превърнат в чешма, разположен на най-горното течение на Манастирска река, на пътеката водеща от местността Селището към връх Българка и местността Даула.

Величието на местността Бялата вода, тишината, спокойствието, добрата компания и тръпката да си приготвим заедно обяда, ни се отразиха чудесно.

Очаквайте следващото ни приключение! А дотогава – пожелаваме на всички Феноменчета прекрасна ваканция!!

 

Анета Койчева-Иванова – ръководител на клуб „Природни феномени“ в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“

Снимки

bv2bv3bv4bv5bv6bv7bv8bv9bv10bv11bv12bv13bv14bv15