Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обръщение на областния управител за Първи ноември

01 ноември 2020 09:47,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 498
Чавдар Божурски, областен управител на област Сливен

Уважаеми жители на Сливенска област,

 

Първи ноември е обявен за празник на народните будители през 1922 година от министъра на просвещението Стоян Омарчевски. В издадения документ е записано, че на „този ден се отдава почит към големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“.

 

Стоян Омарчевски е роден в нашия край, в Нова Загора, завършил е философия и право. Като министър извършва големи промени: основното образование става задължително; заварва 561 училища, но построява още над 1000 предимно в малките селища; въвежда правописна реформа; освобождава от данъци детската литература; създава Художествената и Музикалната академия. Негова е заслугата още през 1921 година домът на Иван Вазов да стане музей – пореден родолюбив акт на почит към голяма личност и будител, който приживе е посъветвал поколенията: „България заслужава да се потрудим за нея!“.

 

Необичайната епидемична обстановка днес ни налага да пренареждаме обичайното си ежедневие и навици, за да се справим с обичайните си задължения и радости. Днес особено трябва да се потрудим за словото, защото общуването се променя. Не трябва да губим богатството на словото в необятното пространство на интернет, нито в живия разговор, защото ще се скъса истинската връзка между хората. То е сила, която обединява.

 

Нека изразим почит към нашите будители от миналото. И уважение към будителите днес. Независимо от новите предизвикателства, вървим с техните крачки напред, следваме тяхното вдъхновяващо слово в името на големи цели – общите духовни ценности и бъдещето на децата ни. България заслужава да я обичаме!

 

С уважение:

 

Чавдар Божурски

 

Областен управител на област Сливен

Снимки

Стоян Омарчевски, министър на просвещението /1920-1923 г./