Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сгрешената табела на латиница, указваща разстоянието до село Глушник

06 август 2008 16:55,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1171
111111

Сгрешената табела на латиница, указваща разстоянието до село Глушник, вече е премахната и на нейно място скоро ще бъде поставена нова, изписана според правилата за транслитерация.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на държавната администрация и административната реформа /МДААР/.

Снимката с грешния надпис беше изпратена до МДААР в края на юни по повод инициативата за създаване на каталог на грешни табели. От нея се вижда, че изписването на името на латиница не само не е съобразено с правилата за транслитерация, но е напълно погрешно. Написано е Glustuik, а правилното е Glushnik. Министерството незабавно информира съотвентите институции за проблема. МДААР получи отговор от Областно пътно управление – Сливен, в което се съобщава, че грешната табела е демонтирана и вече е поръчана изработката на нова, изписана според правилата за транслитерация.

Инициативата на МДААР за създаване на каталог на грешни табели, карти и др. надписи на латиница започна в края на май във връзка с популяризирането на проекта „Разбираема България" и правилата за транслитерация. До момента в министерството са постъпили 26 снимки, които могат да бъдат разгледани на адрес: http://www.mdaar.government.bg/getgallery.php.

Проектът „Разбираема България" на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Института за български език при БАН беше създаден през 2006 г. с цел да бъде премахнат хаосът в изписването с латински букви на българските населени места, географски и културно-исторически обекти. По проекта бяха установени ясни и твърди правила за транслитерация на българските собствени имена на латиница и още през 2006 г. с приемането на поредица нормативни актове разработените общи правила станаха задължителни за всички физически и юридически лица.