Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Европейски избори 2024: 15 допълнителни места, разпределени между 12 страни

13 септември 2023 15:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 473
Европейският парламент

По две допълнителни места за Франция, Испания и Холандия

По едно място за Австрия, Дания, Белгия, Полша, Финландия, Словакия, Ирландия, Словения и Латвия

Членовете на Парламента критикуват липсата на лоялно сътрудничество от страна на Европейския съвет

 

Евродепутатите одобриха решението на Европейския съвет за увеличаване на броя на местата в Европейския парламент от 705 на 720 за следващия законодателен мандат.

 

Предложението на Европейския съвет се основаваше на доклада на Парламента от юни 2023 г., който постави начало на процеса и беше предизвикан от демографските промени в ЕС след изборите през 2019 г. Допълнителните места ще бъдат разпределени, както следва:

 

Белгия + 1 [22]

Дания + 1 [15]

Ирландия + 1 [14]

Испания + 2 [61]

Франция + 2 [81]

Латвия + 1 [9]

Нидерландия + 2 [31]

Австрия + 1 [20]

Полша + 1 [53]

Финландия + 1 [15]

Словения + 1 [9]

Словакия + 1 [15]

Парламентът одобри законодателното решение с 515 гласа „за“, 74 гласа „против“ и 44 гласа „въздържал се“. Предстоящите избори (6—9 юни 2024 г.) ще се проведат въз основа на новия брой на местата в Парламента.

 

По време на дебата, предшестващ гласуването, евродепутатите критикуваха опита на Европейския съвет да повлияе на Парламента в бюджетните му функции и потвърдиха независимостта на Парламента. Съдокладчиците изразиха съжаление, че Европейският съвет не е информирал незабавно Парламента, че възнамерява да се отклони от първоначалното предложение както по отношение на общите места, така и по отношение на разпоредбите за общоевропейски избирателен район. Можете да видите запис на дебата тук.

 

Контекст

 

Съставът на Парламента се оценява преди всеки европейски избори в съответствие с принципите, посочени в Договорите (т.е. максимум 750 членове на ЕП плюс председателя, не по-малко от 6 и не повече от 96 места за всяка държава от ЕС, и принципа на „регресивната пропорционалност“), и въз основа на най-новите данни за населението.