Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Валидират пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия

08 декември 2023 17:11, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 месеца, брой четения: 264
митрополия

На 12 декември ще бъде пусната в употреба пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия. Изданието е посветено на 125-годишнината от рождението известния в миналото архитект - новатор Захари Илиев. Марката ще бъде валидирана на церемония на 12 декември, от 13,30 часа във фоайето на зала „Сливен“. От Министерството на транспорта и съобщенията уточниха, че тя е с размери 50/25 мм, с номинална стойност 1,90 лева и ограничен тираж. Художник е доц. Георги Павлов. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 8800 – Сливен за три работни дни, считано от датата на валидиране.

 

Пощенската марка е създадена по идея на Община Сливен. Арх. Захари Илиев /1898 – 1947 г./ е близък роднина на митрополит Иларион. С негова подкрепа той заминава за Германия, където завършва архитектура в прославената школа за изкуство, архитектура и дизайн „Баухаус“.След завръщането си се установява в Сливен. Създава десетки сгради, които оформят европейския облик на града – Популярна банка, централните хали, Военна болница, трийсетина жилищни постройки и др. Сградата на митрополията, построена през 1933 – 1939 г. по негов проект, се счита за безспорния му шедьовър.

 

Арх. Захари Илиев се включва в обществения живот на Сливен веднага, след като се установява в града. Още на следващата година, през 1929 г., той е избран в настоятелството на „Зора“, съобщават в блога на читалището.

 

 

Снимки

арх. Захари Илиев - блот "Зора"