Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител бе гост на традиционния водосвет на армейските знамена

06 януари 2024 13:20, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 69
Водосвет на бойното знаме

Днес, на празника Богоявление(Йордановден), пред новооткритата църква “Св. Петка“ се извърши водосвет на бойното знаме на Център за подготовка на специалисти и на представителните знамена на 61 танков батальон и на 2 танков батальон от състава на ЦПС-Сливен.

 

Гости на церемонията бяха областният управител инж. Маринчо Христов, командирът на военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев, заместник-кметът на Община Сливен -Стоян Марков, председателят на общинския съвет - Димитър Митев, представители на Военно окръжие-Сливен и Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

 

Водосветът бе отслужен от свещеник Йоан Петров от храм „Св. Петка“.

 

Областният управител Маринчо Христов поздрави всички военнослужещи и гости, присъстващи на тържествения ритуал, като припомни, че началото на тази традиция е поставено още през 917 г. преди битката при Ахелой.

 

„Историята говори, че нашата армия няма нито едно пленено знаме, което е доказва, че българският войник е роден да побеждава, а не да губи!“ каза още в словото си Маринчо Христов.

Той честити на всички настъпилата 2024 год., като нарече тя да бъде мирна и благодатна, а на армейците пожела да бъде благословен пътят, който са избрали да извървят, като съвременни бранители на родината.

 

Тържествената церемония приключи с химна на Република България, изпълнен от Военният духов оркестър.

 

На 06.10.1950 г с Указ № 532 на Президиума на Народното събрание е зачислено и бойното знаме на сливенското военно формирование 22220.

 

Според каноните на църквата то се освещава само веднъж, при даряването му на военния отряд, а на празника Богоявление, след Великия водосвет се благославят и знамената- светини в Българската армия, с което се призовава Божията помощ и закрила на православния ни народ и неговото войнство.

 

 

Снимки

Водосвет на бойното знамеВодосвет на бойното знамеВодосвет на бойното знаме