Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дезинформацията, екологичните рискове и икономическата несигурност ще обсъжда премиерът акад. Денков в Давос

16 януари 2024 09:18, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 165
МС герб

Министър-председателят акад. Николай Денков ще вземе участие в Световния икономически форум, който събира международния политически и финансов елит в швейцарския алпийски курорт Давос. В центъра на дискусиите тази година са идеи и стратегии, свързани с икономическа несигурност, екологични рискове, изкуствения интелект и противодействието на дезинформацията.

Участието на премиера идва в контекста на военните конфликти в Украйна и Газа и нарастващите глобални предизвикателства, отразени в Доклада за глобалните рискове през 2024 г. Анализът подчертава необходимостта от нови подходи и решения в справянето с тях. Според доклада, дезинформацията е един от най-големите краткосрочни рискове, докато екстремните метеорологични условия се издигат като ключов дългосрочен проблем.

Българският премиерът ще вземе участие във форума, където тези и други въпроси ще бъдат обсъдени от световни лидери и експерти от различни области. Акад. Николай Денков ще участва в серия дискусии и лични разговори. Мотото на срещата в Давос тази година е „Възстановяване на доверието”. „Темата е директен отговор на ерозията на доверието, която се забелязва в обществата и между нациите“, смята министър-председателят акад. Денков.

Над 2 800 участници, включително около 60 държавни и правителствени ръководители, ще вземат участие във форума в Давос. Сред водещите политически лидери ще бъдат френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и китайският премиер Ли Цян. Съединените щати ще бъдат представени от държавния секретар Антъни Блинкен. Очаква се присъствие и на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей.