Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенският астроклуб „Проксима” за поредна година създаде астрономически календар

19 януари 2024 09:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 254
Сливенският астроклуб „Проксима” за поредна година създаде астрономически календар

Сливенският астроклуб „Проксима” за поредна година създаде астро календар, съобщи Иванка Гецова-Момчева, председател на клуба. Той съдържа лунни фази, моменти на астрономическо начало на сезоните, конфигурации на планетите, метеорни потоци и др. Подходящ е за планиране на наблюдения от любители- астрономи и професионалисти. Полезен е също за учители и ученици, които проявяват интерес към астрономията, каза тя.

 

Това е 33-то издание, като данните са предоставени от Катедра "Астрономия" при Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Тази година мотото на календара е „55 години – човек на Луната".

 

От клуба отбелязват по-интересните явления, които тази година ще се наблюдават от територията на България, сред които покритие (окултация) на Сатурн от Луната през м.август и частично лунно затъмнение през м. септември. С добра видимост са и няколко интензивни метеорни потока.

 

Астроклубът е инициатор на редица събития като наблюдения на космически тела, лекции и дискусии. По тяхно предложение бе възстановена астрономическата обсерватория в града.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Астроклуб "Проксима"