Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Търговец обявява цените в евро, нарушава потребителското законодателство

19 януари 2024 09:49, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 216
Търговец обявява цените в евро, нарушава потребителското законодателство

Някои търговци съвсем са подранили с прилагането на изискванията във връзка с приемането на еврото в България и вече обявяват цените на стоките в обектите си в евро, видя некомерсиалната платформа "Ние, потребителите".

 

С днешна дата обаче тази практика е проблемна и не може да бъде посочена като добра, защото към момента представлява нарушение на действащото потребителско законодателство. В Закона за защита на потребителите ясно е записано, че цените на стоките и услугите трябва да бъдат посочени в левове.

 

В един от обектите, в който цените са обозначени и в лева, и в евро, има несъвпадение в стойностите. Така например, една и съща стока се оказва, че струва едновременно и 6 евро, и 12 лева. Друга пък е 3,55 евро и 7 лв. За да е още по-голямо объркването, пред щандовете с дадените артикули с противоречиви цени на етикетите им в българска и в чуждестранна валута, са поставени огромни табели с трета цифра, която дори не е ясно за кои от всички стоки в близост до нея се отнася. Други пък имат две цени едновременно – 7 и 6 евро. Обявяването на две цени за една и съща стока в даден търговски обект е забранено.

 

От "Ние, потребителите" напомнят още, че по закон търговецът е длъжен предварително да постави продажната цена на стоката на видно място и в непосредствена близост до нея. За да не бъдат въвеждани потребителите в заблуждение, продажната цена и цената за единица мярка на стоките и услугите трябва да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани. Търговецът е длъжен да издава документ за извършената продажба, който да съдържа най-малко данните за датата на продажбата, вида на стоката или услугата и цената - отново в левове.

 

Националният план за въвеждане на еврото в Република България предвижда задължението за двойно обозначаване на цените да започне да действа 30 календарни дни след решението на Съвета на Европейския съюз и да остане в сила 12 месеца след приемането на европейската валута у нас.

Отговорна на оперативно ниво за защитата на потребителите в процеса на подготовката на България за членство в еврозоната е работна група „Защита на потребителите“, с водещи институции Министерството на икономиката и индустрията и Комисията за защита на потребителите, която и по думите на ресорния министър има спешна необходимост от реформа заради редица установени нарушения в нейната дейност и компрометираното доверие към нея в обществото, но и заради тази много важна функция, която предстои да изпълнява при въвеждането на еврото.

 

„Ние, потребителите“

Снимки

Търговец обявява цените в евро, нарушава потребителското законодателствоТърговец обявява цените в евро, нарушава потребителското законодателствоТърговец обявява цените в евро, нарушава потребителското законодателство